Cel putin 40 de persoane au murit si peste 150.000 sunt sinistrate din cauza inundatiilor care devasteaza sudul Mozambicului de cateva zile, in timp ce autoritatile sunt ingrijorate in prezent de situatia din centrul si nordul tarii.

"Bilantul oficial este de 150.000 de persoane sinistrate in provincia Gaza", care corespunde vaii de jos a fluviului Limpopo, a anuntat luni pentru AFP purtatoarea de cuvant a UNICEF pentru Mozambic, Patricia Nakell.

El ar putea creste, pentru ca echipajele de salvare nu au putut atinge de anumite zone izolate, a adaugat ea.

Cel putin 40 de persoane au murit in ultimele cinci zile in sudul tarii, intre care aproximativ 30 in valea fluviului Limpopo.

Cresterea nivelului apelor a provocat un exod masiv de zeci de mii de persoane catre zonele mai inalte, unde agentiile umanitare au instalat tabere provizorii pentru a adaposti si a hrani refugiatii. Nivelul apelor a fost mai ridicat decat in timpul inundatiilor majore din anul 2000, in urma carora 800 de persoane au murit si milioane au ramas fara adapost.

Dupa ce a renuntat sa mearga la summitul Uniunii Africane (UA) de la sfarsitul saptamanii, presedintele mozambican Armando Guebuza a anulat si vizita de stat in Uganda pentru a urmari evolutia situatiei, scrie MEDIAFAX.

Desi Limpopo a reintrat in matca in regiunea Chokwe, inundata miercuri , situatia ramane critica in aval, unde o mare parte a orasului de coasta Xai Xai a fost evacuata. Dar, in sfarsit, nivelul apelor a incetat sa creasca, potrivit politiei locale.

"Se vine mereu in ajutorarea oamenilor in zonele de risc", a dezvaluit purtatoarea de cuvant a Institutului de gestiune a catastrofelor naturale, Rita Almeida.

Vapoare, elicoptere si camioane au fost utilizate pentru a transporta sinistratii catre tabere instalate de Guvern si agentiile umanitare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.