Cetatenii cehi se vor prezenta la urne vineri si sambata, pentru a desemna succesorul presedintelui eurosceptic Vaclav Klaus, avand de ales intre veteranul de stanga Milos Zeman si aristocratul de dreapta Karel Schwarzenberg, un scrutin care se anunta deosebit de strans, relateaza AFP.

Cei doi pretendenti la fotoliul prezidential au iesit cot la cot din primul tur al alegerilor prezidentiale, desfasurat prin vot universal direct la 11 si 12 ianuarie, cu 24,21% pentru Zeman, premier in perioada 1998-2002, si 23,4% pentru Schwarzenberg, sef al diplomatiei in cadrul Cabinetului de austeritate bugetara al lui Petr Necas.

Potrivit MEDIAFAX, oricare ar fi numele noului locatar al Castelului din Praga, fosta resedinta regala devenita sediu al presedintiei in 1918, cehii vor alege un proeruropean, si vor intoarce pagina euroscepticismului lui Vaclav Klaus, al carui al doilea mandat expira la 7 martie.

"Karel Schwarzenberg este un avocat convins al intergrarii europene, in timp ce Milos Zeman este un pragmatic, capabil sa schimbe pozitia cu flexibilitate", a explicat politologul Josef Mlejnek, de la Universitatea Charles din Praga.

In afara de atitudinea fata de UE, la care Cehia a aderat in 2004, punctele comune intre viziunea lui Zeman, economist de stanga in varsta de 68 de ani, cunoscut pentru discursurile dure si acuzat adesea de populism, si Schwarzenberg, in varsta de 75 de ani si avand o descendenta nobiliara, sustinator al drepturilor omului si valorilor traditionale.

Schwarzenberg este un admirator al lui Vaclav Havel (1936-2011), simbol al "revolutiei de catifea", activist neobosit pentru drepturile omului si presedinte in perioada 1989-2003. Zeman, membru al partidului comunist in 1968-1970, este sustinut de Klaus, fost economist pragmatic si rival politic al lui Havel.

Sprijinit de sindicate, Zeman castiga puncte din partea electoratului de stanga, intr-o regiune afectata de restructurarea economica. Spre deosebire de adversarul sau anticomunist inversunat, Zeman a solicitat sustinerea partidului comunist, care a reusit un adevarat progres in alegerile regionale.

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

Umanist si conservator, Schwarzenberg beneficiaza intre timp de un sprijin puternic la Praga si in marile orase. "Printul" charismatic este totodata simpatizat de o mare parte a mediilor artistice si tinerilor din orase, multi dintre acestia purtand insigne "cool" cu figura aristocratului cu mustata si creasta punk.

Al doilea tur reprezinta o "confruntare a doua lumi diferite, al carei rezultat ne va spune multe despre Cehia", afirma cotidianul Dnes. Rezultatul va fi cunoscut sambata dupa-amiaza.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.