O echipa de politisti si un procuror olandez au fost delegati in Romania pentru a participa la ancheta legata de furtul unor tablouri de la muzeul Kunsthal din Rotterdam de catre mai multi romani.

Petre Toba, seful Politiei Romane, a precizat ca acest caz este considerat cel mai mare furt de tablouri din istorie, scrie rtv.net.

Trei dintre suspecti - Mihai Alexandru Bitu, Eugen Darie si Radu Dogaru - au fost retinuti de procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism - Structura Centrala, iar in 21 ianuarie, magistratii Judecatoriei Sectorului 5 au dispus arestarea lor preventiva pentru 29 de zile.

Potrivit unor surse apropiate anchetei, o parte a tablourilor furate ar fi tranzitat teritoriul Romaniei. Anchetatorii incearca sa puna cap la cap declaratiile celor trei suspecti arestati, in conditiile in care acestia ar fi prezentat variante diferite.

Sapte tablouri semnate de Pablo Picasso, Henri Matisse, Claude Monet, Paul Gauguin si Lucian Freud au fost furate din muzeul Kunsthal din Rotterdam in noaptea de 15 spre 16 octombrie 2012, anunta atunci politia olandeza.

Operele sustrase sunt "Tête d'Arlequin" de Pablo Picasso, "La Liseuse en Blanc et Jaune" de Henri Matisse, "Waterloo Bridge" si "Charing Cross Bridge" de Claude Monet, "Femme devant une fenêtre ouverte, dite la fiancée" de Paul Gauguin, "Autoportrait de Meyer de Haan" si "Woman with Eyes Closed" de Lucian Freud.

Voiau sa dea foc tablourilor

Autorii furtului din octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam voiau sa dea foc la tablouri din cauza situatiei generate, au spus reprezentantii DIICOT, vineri, la Tribunalul Bucuresti, precizand ca exista o interceptare in acest sens, relateaza MEDIAFAX.

In fata judecatorilor Tribunalului Bucuresti, procurorul DIICOT a aratat Radu Dogaru a afirmat intr-o interceptare a sa: "Mai bine nu le mai luam. Ar trebui sa le ardem".

Procurorul a afirmat ca Dogaru nu a putut justifica, in declaratia sa, care erau obiectele despre care se discuta in acea convorbire, totodata aratand ca acesta a adus doua tablouri, de Henri Matisse, Paul Gaugain, la expertul Mariana Dragu.

Numele lui Botezatu apare in dosar

Un asistent al lui Catalin Botezatu ar fi vrut sa vanda in Romania, unui evaluator, doua dintre cele sapte tablouri furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam, insa tranzactia nu a mai avut loc intrucat expertul a vazut despre ce lucrari este vorba.

Citeste si:
Cătălin Botezatu aproape a fost mușcat de un rechin. Vacanța i s-ar...
Cătălin Botezatu aproape a...

Botezatu a negat orice implicare a sa in cazul vanzarii a doua din cele sapte tablouri furate in octombrie 2012 de la muzeul Kunsthal din Rotterdam.

"Nu stiu despre ce este vorba. Nu am nicio legatura cu ce s-a intamplat si nu am nicio legatura cu asa ceva. Este vorba despre imaginea mea, care are de suferit daca numele meu este adus nejustificat in asemenea scandal. Daca un cunoscut al meu sau un fost colaborator face ceva, nu inseamna ca eu am vreo vina sau sunt implicat. Repet, nu sunt implicat in asemenea actiune", a declarat creatorul de moda.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.