O dezvaluire a postului de televiziune ABC, preluata ieri de presa internationala, a sporit tensiunea la Bucuresti, cu cateva ore inaintea sosirii secretarului de Stat american, Condoleezza Rice. Potrivit ABC, care citeaza surse ale serviciilor de informatii americane, doua inchisori secrete ale CIA, care au functionat in Europa de Est pana in noiembrie, au fost inchise in urma raportului Human Rights Watch, care mentiona printre tarile suspecte Romania si Polonia.

La Berlin, prima escala a turneului european al sefului diplomatiei americane, Condoleezza Rice nu a fost solicitata direct sa clarifice chestiunea controversatelor activitati clandestine ale CIA in Europa de Est. Ea a admis, insa, dupa o intrevedere cu noul cancelar german, Angela Merkel, ca este posibil ca SUA sa fi facut unele greseli in timpul "razboiului impotriva terorismului" si a promis ca le va indrepta, acolo unde este cazul.

"Admitem faptul ca orice politica poate provoca, uneori, erori si daca se intampla asa ceva, facem tot ce putem pentru a le corecta", a declarat Rice, la Berlin, in debutul unui turneu european umbrit, in mod evident, de scandalul practicilor ilegale ale CIA de detinere si anchetare a suspectilor de terorism. Rice a refuzat totusi sa comenteze cazul cetateanului german Khaled el-Masri, despre care CIA tocmai a recunoscut ca l-a detinut din greseala, timp de cinci luni anul trecut, tot pentru suspiciuni privind terorismul. In schimb, Angela Merkel a marturisit presei ca administratia de la Washington a recunoscut esecul in cazul Masri, care a si dat, de altfel, in judecata CIA. Potrivit agentiei Reuters, Merkel si-a exprimat satisfactia fata de faptul ca SUA si-a recunoscut greseala, iar ministrul de Externe "a subliniat ca eventualele erori trebuie corectate imediat".

Cazul Masri a facut valuri in Germania, mai ales dupa ce un cotidian de peste Ocean a dezvaluit faptul ca fostul ministru de Interne, Otto Schilly, ar fi fost informat in legatura cu acest dosar in mai 2004, dar a pastrat tacerea, la cererea ambasadorului american la Berlin. Merkel a anuntat ieri ca ii va cere ministrului de Externe Frank-Walter Steinmeier sa informeze comisia parlamentara insarcinata cu supervizarea serviciilor de securitate in legatura cu acest caz.

In mod surprinzator, presa germana nu i-a cerut lui Rice explicatii privind scandalul inchisorilor secrete ale CIA din Europa de Est, subiect pe care Washington-ul a refuzat sistematic sa-l comenteze. Rice a profitat de acest lucru si a pledat ferm in favoarea politicii anti-teroriste a SUA, cu referire directa la practica arestarilor preventive. "Daca nu-i prindem noi inainte, vor comite asasinate in masa", a avertizat Rice, care a subliniat "obligatia" SUA de a apara propriul popor, "cu toate mijloacele legale". Rice a reiterat faptul ca lupta impotriva terorismului presupune cooperarea in domeniul securitatii, adaugand ca nu pot fi date publicitatii metodele folosite de serviciile secrete in acest scop.

"Fara informatii solide, nu pot fi protejate vietile civililor nevinovati de atentate de tipul celor care au avut loc in intreaga lume", a avertizat Rice, care a subliniat ca "SUA au respectat legea si obligatiile internationale".

Dincolo de declaratiile lui Rice, noile dezvaluiri ale ABC News sustin ipoteza existentei inchisorilor secrete ale CIA in Europa de Est. Fosti si actuali membri CIA care au preferat sa ramana anonimi au declarat ca Statele Unite s-au straduit sa mute toti suspectii din Europa inainte de turneul secretarului de Stat Condoleezza Rice pe vechiul continent, sustine ABC.

Sursele CIA sustin ca 11 membri de rang inalt ai retelei al-Qaeda au fost mutati intr-o baza noua a Agentiei Centrale de Informatii din nordul Africii. Din ratiuni de securitate, oficialii CIA nu au dorit sa dezvaluie tarile europene in care se aflau detinutii. Ei au precizat totusi ca, la un moment dat, cei 11 suspecti teroristi au fost tinuti intr-o fosta baza sovietica dintr-o tara est-europeana. Ulterior, unii dintre ei au fost mutati intr-un alt stat din aceeasi parte a continentului.

Zece dintre cei 11 membri ai conducerii al-Qaeda au fost supusi celor mai dure metode de interogare din regulamentele secrete ale CIA, asa-numitele "tehnici intense de interogare", relateaza ABC.

Parlamentul cere comisie de ancheta

Conducerea Parlamentului a stabilit ieri sa ceara infiintarea unei Comisii speciale de ancheta care sa verifice acuzatiile privind existenta in Romania a unor centre de detentie CIA. Comisia ar urma sa fie formata din 11 membri, numiti pe baza algoritmului politic, iar infiintarea ei ar trebui sa fie aprobata, daca cele doua comisii de aparare dispun acest lucru, in sedinta comuna din 20 decembrie. Ieri, la dezbaterea pe aceasta tema din Birourile permanente reunite, singurii care nu au fost de acord cu aceasta solicitare au fost reprezentantii PD.

De altfel, liderul grupului PD din Camera Deputatilor, Cristian Radulescu, a anuntat ca, in situatia in care propunerea de infiintare a comisiei va ajunge in plen, PD va vota impotriva. "Pana in acest moment nu exista nici un fel de evidenta asupra unor astfel de activitati. Daca vom constitui o comisie de ancheta asupra unui astfel de subiect, ne vom face probleme, in sensul ca acolo unde inainte scria !nu!, acum va scrie !ceva totusi trebuie sa existe!", a declarat Radulescu. El a mai precizat ca rezultatul unei astfel de comisii este intotdeauna mediocru.

Liderul deputatilor PD a mai spus ca acest subiect ar putea fi abordat mult mai eficient de alte comisii, cum ar fi cele pentru controlul SRI si SIE, sau chiar de CSAT. La randul sau, reprezentantul PNL, Titu Ghiorghiof, a spus ca ar trebui sa existe si un punct de vedere al Parlamentului, asupra acestui subiect, rezultat in urma unei anchete.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.