Doua femei au depus marturie pentru prima oara, ieri, in fata Tribunalului Penal Irakian, in cadrul procesului fostului dictator Saddam Hussein. Femeile au acuzat regimul Saddam Hussein de tortura si rele tratamente. Ele au stat in spatele unui paravan de culoare verde, iar identitatea lor nu a fost dezvaluita. Saddam Hussein a fost ultimul din cei opt acuzati in procesul referitor la uciderea locuitorilor din satul Dujail, in 1982, care a intrat in sala. Pe langa Coran, fostul presedinte avea asupra sa documente si dosare. Saddam si-a facut o intrare teatrala in boxa acuzatilor si a strigat: "Ii salut pe cei care urmeaza calea cea dreapta si slujesc dreptatea".

Prima femeie care a depus marturie in cadrul acestui proces a afirmat ca a stat patru ani la inchisoare. Ea avea 16 ani atunci cand a fost arestata de politia din Dujail, la inceputul anilor ’80. Femeia a povestit ca fratele sau si alti membri ai familiei sale au fost ridicati de acasa de fortele lui Saddam Hussein. Ea a plans in timp ce a povestit cum Securitatea fostului dictator a obligat-o sa se dezbrace si apoi a batut-o. Cea de-a doua femeie, in varsta de 68 de ani, originara tot din Dujail, a spus ca a fost arestata impreuna cu cei sapte copii si cu sotul ei si detinuta timp de patru luni impreuna cu restul familiei.

Procesul lui Saddam Hussein s-a reluat, luni, in contextul asasinarii a doi dintre avocatii apararii. Duminica, securitatea irakiana a anuntat ca a dejucat un atac cu racheta care urma sa fie comis la tribunal. Procesul se desfasoara in fostul sediu al Partidului Baas, aflat in Zona Verde, ultraprotejata.

Unul dintre avocatii apararii, Najib Nuaimi, din Qatar, a afirmat ca deocamdata tribunalul nu dispune de "nici o dovada, nici scrisa, nici verbala" impotriva fostului dictator.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.