Scolile primare pariziene se aflau in greva, marti, impotriva revenirii la un program saptamanal de patru zile si jumatate, incepand din 2013, in contextul in care in prezent acesta este de patru zile.

Guvernul socialist a decis sa reintroduca saptamana de patru zile si jumatate incepand din septembrie 2013, urmand sa aiba loc cursuri miercuri dimineata (existand posibilitatea unor derogari la nivelul comunelor, astfel incat acestea pot alege sa amane introducerea reformei pana la inceperea anului scolar in septembrie 2014 sau pot alege sambata dimineata ca zi de curs).

Ziua de curs lunea, martea, joia si vinerea va fi redusa in medie cu 45 de minute, pentru a distribui uniform cele 24 de ore de curs saptamanale, cu scopul de a favoriza procesul educational.

Copiii nu vor iesi mai devreme de la cursuri, ci vor avea activitati extrascolare, culturale sau sportive organizate de municipalitati, inainte sau dupa cursurile de dupa-amiaza, scrie MEDIAFAX.

Toata lumea este de acord asupra necesitatii de a reveni la saptamana de patru zile si jumatate in invatamantul primar (abandonat in 2008), in interesul copiilor, care au zile foarte incarcate, concentrate intr-un an prea scurt, ceea ce nu favorizeaza procesul edicational.

Cu toate acestea, in momentul punerii in aplicare apar diverse grupuri de rezistenta, din cauza unor interese divergente (profesori, parinti, politicieni, patronate).

Parisul va pune in aplicare aceasta reforma la iceputul anului 2013, in contextul in care proiectul privind activitati extrascolare nu este cunoscut.

Marti, 90% dintre cadrele didactice erau in greva in 570 din cele 662 de scoli primare, potrivit principalului sindicat din invatamantul primar, SNUipp-FSU, care condamna atitudinea pripita a Primariei Parisului, in contextul unei "lipse pregnante de formatori si centre adaptate pentru un invatamant extrascolar de calitate".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.