Memorandumul Kozak, a carui semnare a fost anulata in ultimul moment cu doi ani in urma, continua sa marcheze relatiile dintre Republica Moldova si Rusia. Presedintele moldovean, Vladimir Voronin, a declarat, recent, ca a refuzat sa semneze memorandumul deoarece Rusia a anexat un document care stipula amplasarea unei baze militare rusesti in Moldova pentru inca 20 de ani. Ca urmare, fostul adjunct al sefului Administratiei prezidentiale ruse, Dmitri Kozak, a prezentat, intr-un amplu interviu publicat de cotidianul "Kommersant", propria versiune.

Dupa numai o saptamana, Marc Tcaciuc, consilier pentru politica interna al Presedintiei moldovene, a prezentat, in acelasi ziar, varianta Chisinaului cu privire la motivele care au impiedicat semnarea memorandumului. Intr-o traducere neoficiala a interviului, furnizata de ambasada rusa in Romania, Kozak sustine ca, in cursul negocierilor, "niciodata nu a fost pusa sub semnul intrebarii prezenta contingentului rus de mentinere a pacii pe durata intregii perioade de tranzitie, pana la demilitarizarea completa a statului unificat". Kozak mai sustine ca Voronin a refuzat sa semneze memorandumul dupa ce s-a intalnit cu un diplomat strain.

Kozak afirma ca a revenit la Chisinau, unde s-a intalnit cu Voronin, cu care a avut "o discutie dificila" si care "si-a cerut iertare, si-a facut reprosuri, a spus cuvinte grele la adresa sa pentru aceasta fapta, a zis ca este un mincinos fata de Rusia, fata de presedinte".

Oficialul rus sustine ca apoi in primavara anului 2004, Voronin a cerut Moscovei reluarea negocierilor privind Transnistria.

In replica consilierul pentru politica interna al lui Voronin, Marc Tcaciuc, afirma insa ca Dmitri Kozak a denaturat faptele, si ca inca nu a inteles care au fost motivele pentru care documentul nu a fost semnat - varianta finala era diferita de cea initiala si nu avea sprijinul international. "Celor care cred ca Voronin nu a semnat pentru ca i-a spus cineva sa nu semneze, ca a cedat diktatului 'fortelor intunecate ale Occidentului>> si le-a sacrificat bunele relatii cu Rusia si presedintele sau, le spun ca nu este decat o minciuna", spune Tcaciuc.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.