Statele Unite au acceptat sa puna la dispozitia Frantei avioane de transport pentru a sustine interventia in Mali, dar analizau in continuare o cerere privind realimentarea in zbor, au anuntat oficiali militari americani.

"Am acceptat sa ajutam francezii cu transportul aerian", a declarat unul dintre ei pentru AFP.

Un alt oficial militar a precizat ca Comandamentul insarcinat cu transporturile (TRANSCOM) si Comandamentul pentru Africa (AFRICOM) lucreaza, in prezent, asupra detaliilor operationale cu Franta.

"Sustinem operatiunea franceza in Mali cu informatii si transport aerian", a declarat anterior secretarul de Stat Hillary Clinton.

Incepand de la lansarea operatiunii sale vizand sustinerea armatei din Mali sa respinga inaintarea islamistilor catre partea de sud a tarii, aflata in continuare sub controlul Guvernului de la Bamako, Parisul a solicitat Washingtonului sa ii acorde o sustinere in materie de informatii, transport aerian si realimentare in zbor.

Casa Alba, care a declarat ca impartaseste "obiectivul francez de a impiedica teroristii sa beneficieze de un sanctuar in regiune", a pus rapid la dispozitia Parisului informatii, scrie MEDIAFAX.

Niciun detaliu nu a fost furnizat cu privire la originea acestor informatii - sateliti de spionaj sau avioane fara pilot de observatie.

In ceea ce priveste transportul de materiale in contul fortelor franceze si realimentarea in zbor a avioanelor, Pentagonul si Departamentul de Stat trebuie sa asigure cadrul juridic pentru o astfel de operatiune, pentru a nu incalca nicio lege americana.

Acest lucru ce explica timpul acordat aprobarii oficiale a cererii privind transportul aerian si faptul ca cea privind realimentarea in zbor este inca in faza de studiu, a precizat un oficial militar.

Intrebat despre acest aspect miercuri, in cadrul unei vizite la Roma, seful Pentagonului Leon Panetta a preferat sa rada. "De-ndata ce ma intorc, am de-a face cu un grup de juristi", a spus el.

Citeste si La razboi... inainte? Romania ar putea trimite trupe in Mali

Citeste si:
Atenționare de călătorie MAE: Franța, perturbări ale zborurilor pe...
Atenționare de călătorie MAE:...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.