NASA si omologul ei european, ESA, au anuntat miercuri incheierea unui parteneriat pentru a organiza un zbor in jurul Lunii in 2017, fara astronauti la bord, o prima etapa dintr-o cooperare promitatoare.

In cadrul acestui acord, ATV-ul european ("Automatic Transfer Vehicle") va fi modificat pentru a deveni un modul de serviciu pentru vehiculul spatial american Orion, conceput pentru a transporta astronauti spre un asteroid si apoi pe Marte, in jurul anilor 2030.

ATV-ul, construit pentru a transporta provizii si carburant pe Statia Spatiala Internationala (ISS), a efectuat deja cu succes trei misiuni catre ISS, incepand din 2008.

ATV-ul modificat va fi atasat direct sub capsula Orion, va furniza propulsie, electricitate, control termic, dar si apa, alimentele si alte provizii de care vor avea nevoie astronautii care se vor afla la bordul acestui vehicul spatial, un succesor al navetelor americane. Primul zbor de testare a capsulei Orion, fara astronauti la bord, este prevazut pentru anul 2014, scrie MEDIAFAX.

NASA prevede o a doua misiune - de aceasta data cu astronauti la bord - in jurul Lunii, in anul 2021.

"Este vorba despre prima etapa dintr-o cooperare internationala (...) dincolo de orbita terestra joasa", a comentat William Gerstenmaier, director adjunct al NASA pentru misiuni de explorare spatiala cu echipaje umane la bord, in cadrul unei conferinte de presa ce a fost organizata la Centrul spatial Johnson din orasul Houston.

"Cred ca acest acord va fi extins mult mai mult decat acela pe care se bazeaza Statia Spatiala Internationala (ISS), atunci cand vom avansa in explorarea spatiala si vom dezvolta noi sisteme destinate zborurilor ce vor trece de orbita joasa", a adaugat el, declarandu-se convins de faptul ca explorarea spatiala va deveni "internationala".

"Deschidem o noua etapa in cooperarea (spatiala) transatlantica", a declarat, la randul sau, Thomas Reiter, coordonatorul misiunilor cu echipaje umane la bord din cadrul Agentiei Spatiale Europene (ESA).

Citeste si:
Klaus Iohannis efectuează o vizită de lucru în Grecia. Subiectele...
Klaus Iohannis efectuează o...

"Decizia NASA (Agentia spatiala americana) de a coopera cu ESA (Agentia Spatiala Europeana) la programul ei de explorare spatiala cu echipaj uman la bord, in care agentia europeana furnizeaza un element esential pentru aceste misiuni, reprezinta un semnal puternic despre increderea pe care NASA o are in capacitatile ESA", a adaugat el.

"Si pentru ESA acest parteneriat reprezinta o contributie importanta in explorarea spatiala", a adaugat Thomas Reiter, un fost astronaut care a participat la misiunile spatiale americane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.