Autoritatea americana in domeniul securitatii aeriene (FAA) a interzis, in noaptea de miercuri spre joi, toate zborurile avioanelor Boeing de tip 787 Dreamliner in intreaga lume, din cauza unor probleme la baterie, in Japonia.

"Este o decizie rara", a declarat un purtator de cuvant pentru AFP, subliniind ca doar tara care produce avionul este abilitata sa adopte o asemenea decizie la nivel mondial, scrie MEDIAFAX.

In Londra, toate avioanele Boeing 787 Dreamliner au fost retinute la sol joi, din cauza unor posibile probleme tehnice, dupa ce autoritatile de reglementare din mai multe tari au impus suspendarea pe termen nelimitat a zborurilor, potrivit Financial Times.

In SUA, Administratia Federala pentru Aviatie a cerut operatorilor sa opreasca zborurile Dreamliner pana cand se va dovedi ca bateriile folosite la constructia avioanelor sunt sigure. Decizia, anuntata miercuri noapte, reprezinta prima blocare la sol a unui intreg model de catre agentia americana in ultimii 34 de ani.

"Probleme ale bateriilor au condus la eliberarea de electroliti inflamabili, caldura si fum in cazul a doua avioane model 787. Cauza acestor probleme este in prezent investigata. Aceasta situatie, daca nu este remediata, ar putea afecta sisteme si structuri critice si ar putea conduce la posibilitatea unui incendiu la sistemul electric", se arata intr-un comunicat al agentiei.

La scurt timp, autoritatile de reglementare din Japonia, India si Europa au decis oprirea zborurilor. In Europa, compania poloneza Lot Polish Airlines nu va putea opera zboruri pe ruta Varsovia-Chicago cu acest model.

Ambele incidente de pana acum au implicat baterii litiu-ion instalate de Boeing pe noile avioane pentru a face fata cererii extrem de mari a sistemelor electrice, care alimenteaza componente operate hidraulic la modelele traditionale. Boeing a ales acest tip de baterie pentru ca este mai usoara decat modelul standard bazat pe nichel.

Agentia americana a anuntat ca nu va permite reluarea zborurilor pana cand nu se va dovedi ca bateriile sunt sigure. Este inca neclara amploarea problemei legate de baterii si daca aceasta a aparut in urma productiei sau din proiectarea acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.