O delegatie a Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA) a sosit miercuri dimineata la Teheran pentru a incerca sa incheie un acord cu scopul de a rezolva probleme aflate in suspans privind programul nuclear iranian.

Delegatia de opt experti, condusa de numarul doi al agentiei, Herman Nackaerts, a fost primita de reprezentantul Iranului la AIEA, Aliasghar Soltanieh.

"Pe parcursul acestui proces (de negocieri), directorul general ne-a indemnat sa abordam negocierile intr-un spirit constructiv", a declarat Nackaerts intr-o conferinta de presa sustinuta pe aeroportul din Viena, inainte de plecare.

"Ii vom aborda si de aceasta data in acelasi spirit si ne bazam pe Iran sa lucreze alaturi de noi in acelasi spirit", a adaugat Nackaerts (Belgia).

AIEA vrea sa incheie un acord privind o "abordare structurata" cu Iranul cu scopul de a rezolva problemele aflate in suspans pentru a se asigura ca programul nuclear iranian nu are scop militar.

Este vorba despre obtinerea accesului mai extins la anumite instalatii, documente sau indivizi care ar putea ajuta agentia in ancheta sa. Acordul va cuprinde, de asemenea, o vizita la baza militara Parchin, unde AIEA suspecteaza ca Iranul a realizat teste de explozii aplicate in domeniul nuclear.

Agentia suspecteaza tara ca a lucrat la realizarea armei nucleare inainte de 2003 si poate ca si ulterior, lucru dezmintit de catre Teheran.

"Speram ca vom fi autorizati sa mergem la Parchin", a declarat Nackaerts, adaugand ca echipa este pregatita sa mearga la fata locului, daca Iranul permite accesul, scrie MEDIAFAX.

La mijlocul lui decembrie, el a declarat ca se bazeaza pe semnarea unui acord la 16 ianuarie, dar de aceasta data s-a aratat mai prudent, in urma unor declaratii putin incurajatoare ale directorului general al agentiei Yukiya Amano.

"Nu sunt neaparat optimist, perspectivele nu sunt neaparat stralucitoare" asupra posibilitatii de a incheia un acord, a declarat recent japonezul, la Tokyo. Purtatorul de cuvant al Ministerului iranian de Externe, Ramin Mehmanparast, a declarat ca spera sa se ajunga la un "acord global", miercuri, cu AIEA.

Citeste si:
Alegeri Iran. Rouhani, indem catre cetatenii iranieni: Sa nu-i permita
Alegeri Iran. Rouhani, indem...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.