O noua runda de negocieri in format 5+2, consacrate solutionarii conflictului din Transnistria, va avea loc la mijlocul lunii februarie la Liov, in Ucraina, a declarat duminica ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

"Negocieri noi in format 5+2 vor avea loc la mijlocul lui februarie la Liov. Sper ca le vom aborda cu idei susceptibile sa accelereze implimentarea unor conditii necesare lansarii discutiilor politice", a anuntat seful diplomatiei ruse, confirmand astfel informatiile difuzate in decembrie de catre diplomatia transnistreana.

Scopul reuniunii este solutionarea "unor probleme care impiedica la momentul actual stabilirea increderii intre Chisinau si Tiraspol si a caror rezolvare va garanta o viata mai confortabila locuitorilor de pe cele doua maluri ale Nistrului", a explicat Lavrov, care a mai precizat ca vor fi puse in discutie si probleme economice, de tranzit si transport.

In afara de partile aflate in conflict - Republica Moldova si Transnistria -, la negocieri vor participa Rusia, Ucraina si OSCE, in calitate de mediatori, precum si Statele Unite si Uniunea Europeana (UE), in calitate de observatori, scrie MEDIAFAX.

Conflictul transnistrean a izbucnit in martie 1992, la aproape doi ani dupa ce raioanele moldovenesti din partea stanga a Nistrului au proclamat Republica Moldoveneasca Nistreana cu capitala la Tiraspol.

In acea perioada, fortele separatiste erau alarmate de o eventuala uniune a Republicii Moldova cu Romania. Ostilitatile s-au incheiat la 21 iulie 1992, cand a fost semnat un acord de incetare a focului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.