Marele observator spatial australian, unde se afla mai multe telescoape internationale, este amenintat, duminica, de incendiile provocate de temperaturile caniculare si rafalele violente de vant, au anuntat serviciile de combatere a incendiilor.

Serviciile rurale de combatere a incendiilor din New South Wales au emis un avertisment din cauza unui incendiu care se indrepta spre Observatorul Siding Spring, situat pe varful unui lant muntos izolat, Warrumbungle, la 500 de kilometri nord-vest de Sydney.

"Aproximativ zece locuri izolate de pe muntele Woorut, intre care observatorul Siding Spring, pot fi amenintate" de flacari, a declarat RFS. "Este vorba despre un incendiu de vegetatie important si periculos (...). Politia evacueaza zona. Pompierii si avioanele Canadair sunt la fata locului".

Potrivit MEDIAFAX, Siding Spring regrupeaza zece telescoape gigantice, exploatate de echipe de oameni de stiinta australieni, polonezi, britanici, coreeni si americani.

Gestionat de departamentul de astronomie si astrofizica al universitatii nationale din Australia, acesta este unul dintre cele mai mari si mai sofisticate observatoare din lume si numarul unu in Australia.

O purtatoare de cuvant a universitatii a precizat ca tot personalul a fost "numarat si evacuat".

Temperaturile ating in aceasta zona peste 40 de grade Celsius, iar vantul sufla cu 60 de kilometri pe ora. Frontul incendiului se intinde pe patru kilometri.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.