Un autobuz a fost incendiat, iar politia a tras cu gloante de cauciuc impotriva manifestantilor, vineri, in Ulster in cadrul unor noi manifestatii impotriva deciziei primariei din Belfast de a nu mai arbora permanent drapelul britanic, a anuntat politia, citata de AFP.

Manifestantii au aruncat cu cocteiluri Molotov, caramizi si sticle impotriva politiei, vineri, in cartierul protestant Rathcoole din Newtownabbey, si in Carrickfergus, doua localitati situate la circa 15 kilometri nord de Belfast, capitala Irlandei de Nord (Ulster), potrivit politiei.

Potrivit MEDIAFAX, la Carrickfergus, unde incidentele continuau la inceputul serii, politia a ripostat cu gloante de cauciuc.

La Newtownabbey, un autobuz a fost incendiat. Vehiculul ardea vineri seara in timp ce manifestantii erau dispersati, a constatat un jurnalist al AFP.

La Belfast, mai multe strazi au fost blocate de manifestantii purtand pe umeri Union Jack, drapelul britanic, in cadrul unei operatiuni intitulate "oprire".

De peste o luna, sunt organizate periodic manifestatii in Irlanda de Nord, provincie britanica semiautonoma, pentru a protesta fata de decizia luata la 3 decembrie de consiliul municipal din Belfast, de a nu mai arbora Union Jack pe cladirea primariei decat 18 luni pe an.

Aproximativ 60 de politisti au fost raniti si circa 100 de persoane au fost arestate de la inceputul lui decembrie.

Irlanda de Nord, care din 2007 are un Guvern biconfesional, s-a confruntat cu 30 de ani de violente intercomunitare soldate cu 3.500 de morti. Aceste violente au opus protestantii unionisti care vor mentinerea Irlandei de Nord in Marea Britanie si republicanii catolici sustinatori ai unei uniri cu Republica Irlanda.

In pofida acordului de pace din 1998, care a stabilit o partajare a puterii intre catolici si protestanti, incidente sporadice se produc in continuare in provincie.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.