Epidemia de gripa din Statele Unite, care s-a declansat mai devreme decat de obicei, la inceputul lui decembrie, afecteaza majoritatea statelor tarii, provocand moartea a 18 copii si spitalizarea a peste 2.200 de persoane.

"Se pare ca acesta este cel mai urat sezon de gripa pe care l-am avut in ultimii zece ani", a apreciat doctorul Anthony Fauci, director la Institutul national pentru alergii si boli infectioase (NIAID), amintind in schimb ca sezonul 2012 a fost unul dintre cele mai blande.

Acesta este diferit. Gripa a inceput cu cateva saptamani mai devreme cu un numar mare de cazuri inca de la inceputul lunii decembrie, in timp ce de obicei abia la jumatatea lui ianuarie se constata o crestere puternica a numarului de bolnavi, cu apogeul la sfarsitul lui februarie, a explicat el pentru AFP.

"Nu este semn bun cand se constata o astfel de accelerare a infectiilor atat de devreme, un fenomen care anunta de obicei o epidemie de gripa urata", adauga el.

In plus, tulpina dominanta in acest an este H3N2, responsabila de-a lungul timpului de simptome mai grave decat alte tipuri de virusuri, a subliniat el.

Pentru moment, bilantul numarului de morti nu include decat copii, ceea ce se explica prin faptul ca Centrul federal pentru controlul si prevenirea bolilor este obligat prin lege sa anunte decesele pediatrice. Bilantul deceselor in randul adultilor va fi cunoscut la sfarsitul sezonului.

Extinderea epidemiei de gripa si efectele sale in randul populatiei sunt masurate prin estimarea numarului de persoane care au mers la urgenta si in cazul carora a fost confirmat diagnosticul, explica medicul, potrivit MEDIAFAX.

In acest an, proportia este destul de ridicata, apropiindu-se de nivelurile de gripa din sezonul 2003-2004, considerat ca sever moderat.

In ultimele patru saptamani, proportia persoanelor care si-au consultat medicul sau au mers la spital cu simptome de gripa a trecut de la 2,8 la suta la 5,6 la suta, potrivit CDC. Anul trecut, acest prag a culminat cu 2,2 la suta, iar in 2003-2004 a ajuns la 7,6 la suta.

Citeste si:
Cum afectează alegerea unui aparat de aer conditionat calitatea vieții
Cum afectează alegerea unui...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.