Trupele americane s-au retras, ieri dimineata, din Mosul, lasandu-l in mainile rebelilor, care s-au desfasurat in tot orasul. Politia irakiana a disparut complet, iar armata SUA a devenit invizibila. Grupuri de rebeli inarmati patrulau pe jos sau in masini in jurul principalelor obiective publice.

Trupele americane, care controlau pana joi seara patru din cele cinci poduri ale orasului, s-au retras dupa ce au fost bombardate cu mortierele in timpul noptii. Un soldat american a fost ucis in timpul operatiunii declansate impotriva rebelilor, a anuntat, ieri, armata SUA. In ajun, un purtator de cuvant militar a indicat ca armata desfasoara operatiuni terestre si aeriene asupra unor "concentrari de forte antiirakiene din anumite cartiere ale orasului". Potrivit unor ziaristi, sute de rebeli se indreptau catre oras, in ciuda restrictiilor de circulatie, care sunt decretate de miercuri. Miercuri si joi, noua posturi de politie au fost atacate si jefuite de arme.

Fallujah, cucerit

Intre timp, ofensiva americana asupra orasului irakian Fallujah a intrat in cea de-a cincea zi, iar armata americana a precizat ca incearca sa ii incolteasca pe insurgenti in sudul orasului. Armata americana estimeaza numarul insurgentilor ucisi de luni incoace la aproximativ 600. Si secretarul american al apararii, Donald Rumsfeld, a declarat, la San Salvador, ca sute de persoane au fost ucise in cursul primei zile a ofensivei americane impotriva bastionului sunnit irakian. "Sute de persoane au fost ucise la Fallujah", a afirmat Donald Rumsfeld la bordul avionului sau cu putin timp inainte de sosirea sa la San Salvador, care reprezinta debutul unui turneu de o saptamana in America Latina. Surse americane militare au afirmat, de altfel, ca in timpul luptelor si-au pierdut viata si 18 americani, iar aproape 180 au fost raniti.

Militantii din Fallujah continua sa opuna rezistenta, dar comandantii americani afirma ca ofensiva impotriva lor e un succes. "Insurgentii nu se pot refugia in nord, fiindca acolo suntem noi. Nu pot merge spre vest din cauza fluviului Eufrat si nici in est, unde se gasesc tot oamenii nostri. Asa ca vor fi incoltiti in sud" - a declarat un reprezentant al armatei americane. Insurgentii aplica tactica "loveste si fugi", ceea ce, in opinia americanilor, e un semn ca rezistenta lor slabeste.

Un alt oras atacat de trupele americane este Hawijah, un fief sunnit situat la 200 de kilometri nord de Bagdad, dupa ce opt persoane au fost ranite, joi, in confruntarile cu rebelii.

Nou ostatic

In timp ce luptele continua sa stapaneasca mai multe orase irakiene, postul de televiziune panarab al-Jazeera, care emite din Qatar, a difuzat ieri imagini care arata un ostatic de origine libaneza avand cetatenie americana, Dean Sadek, detinut in Irak de o grupare extremista irakiana. Libanezo-americanul a fost rapit de o grupare necunoscuta pana acum, care se intituleaza "Brigada revolutiei din 1920 in Irak". Sadek este director si sef de proiect la aeroportul din Bagdad, lucrand pentru ministerul transporturilor din Irak. El a fost rapit saptamana trecuta din Bagdad. In inregistrarea video, Sadek cere tuturor antreprenorilor care colaboreaza cu firma unde este angajat, Sky Link, sa inceteze orice legaturi cu ea. Al-Jazeera mentioneaza ca rapitorii nu au formulat amenintari la adresa lui Sadek si, spre deosebire de alte prezentari video, nici un militant nu apare langa ostatic.

Una rece, una calda

Dupa ce, in urma cu cateva zile, secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer (foto dreapta), i-a cerut lui George W. Bush sa reafirme angajamentul SUA in cadrul NATO in vederea solutionarii divergentelor de opinii pe plan international, ceea ce s-ar putea traduce printr-o incercare de a apropia o Alianta cu probleme de cel mai puternic stat din lume, acum acelasi oficial incearca sa aduca Europa mai aproape de Statele Unite.

"Tarile europene trebuie sa se gandeasca mai serios la modul in care terorismul le afecteaza, chiar si in cele mai indepartate locuri, cum ar fi Afganistanul", a declarat secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer.

Statele Unite ale Americii se concentreaza pe lupta impotriva terorismului, in timp ce in Europa noi suntem concentrati intr-o masura mai mica asupra consecintelor terorismului in lume, a afirmat Jaap de Hoop Scheffer, intr-un interviu publicat ieri de cotidianul "The New York Times".

"Am vazut lucrurile din unghiuri diferite si acesta este unul dintre motivele pentru care au existat astfel de disensiuni in relatiile transatlantice", a afirmat oficialul NATO, adaugand ca Europa trebuie sa faca primul pas pentru detensionarea acestor situatii si cea mai buna ocazie este Irakul.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.