Natiunile Unite, care examineaza modalitatile de modernizare a operatiunilor lor de mentinere a pacii, intentioneaza sa mobilizeze pentru prima data o flota proprie de avioane fara pilot de supraveghere.

Departamentul ONU pentru Mentinerea Pacii a notificat Congo, Rwanda si Uganda ca intentioneaza sa mobilizeze cel putin trei avioane fara pilot de supraveghere, neechipate cu armament, in estul Congo. Aceasta actiune este primul pas catre integrarea sistemelor de supraveghere aeriana fara pilot in cadrul operatiunilor de mentinere a pacii.

Efortul intampina insa rezistenta din partea guvernelor, in special a celor din tarile in curs de dezvoltare, care se tem ca avioanele fara pilot vor deschide calea unui nou front de stragere de informatii dominat de puterile occidentale si care ar putea inlocui unitatile de africani si asiatici care sunt in prezent ochii si urechile Natiunilor Unite pe teren in misiunile de mentinere a pacii.

"Africa nu trebuie sa devina un laborator al instrumentelor de informatii din strainatate", a declarat Olivier Nduhungirehe, un diplomat rwandez la ONU. "Nu stim daca aceste avioane fara pilot vor fi folosite pentru strangerea de informatii din Kigali, Kampala, Bujumbura sau din intreaga regiune".

Folosirea tot mai intensa a avioanelor fara pilot de catre Statele Unite in Pakistan si Yemen pentru a identifica si ucide suspecti de terorism a amplificat ingrijorarea privind utilizarea lor in cadrul misiunilor multilaterale de mentinere a pacii.

Oficialii ONU au incercat insa sa tempereze suspiciunile, afirmand ca nu exista nicio intentie de a echipa aceste avioane cu armament sau de a spiona tarile care nu au consimtit folosirea lor, scrie MEDIAFAX.

Avioanele fara pilot ale ONU vor avea o raza de actiune de aproximativ 240 de kilometri si o autonomie de zbor de 12 ore. Ele vor fi echipate cu tehnologie infrarosie care poate depista trupele ascunse in padure sau care opereaza noaptea, permitandu-le sa urmareasca miscarile militiilor inarmate, sa asiste patrulele care se indreapta spre teritoriile ostile si sa documenteze atrocitatile.

Citeste si:
România va cumpăra 32 de avioane F-35, valoarea contractului...
România va cumpăra 32 de...

"Vor fi doar camere de luat vederi zburatoare", a declarat un oficial ONU sub acoperirea anonimatului. "Cea mai buna metoda a noastra de protectie este avertizarea din timp. Am avut recent o patrula prinsa intr-o ambuscada in Darfour. Daca am fi avut un avion fara pilot inaintea patrulei, acesta ar fi depistat ambuscada", a explicat el. "Daca stii din timp ca gruparile armate se misca in formatie de atac sau de lupta, poti avertiza civilii", a adaugat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.