Regimul din Siria pregatea, la sfarsitul lunii noiembrie 2012, un atac cu arme chimice, dar planul a fost dejucat de serviciile de spionaj israeliene, care au transmis informatiile Statelor Unite.

Potrivit New York Times, in ultimele zile ale lunii noiembrie, comandanti militari israelieni au luat legatura cu Pentagonul pentru a transmite ca trupele siriene pregateau arme chimice la doua depozite de armament, fiind vorba, cel mai probabil, de gaz sarin in dispozitive de 225 de kilograme care urmau sa fie lansate din avioane impotriva insurgentilor.

In cateva ore, presedintele Barack Obama a fost informat ca armele fusesera incarcate in vehicule care urmau sa le transporte la baze aeriene.

Statele Unite, prin vocea secretarului de Stat Hillary Clinton, au lansat imediat un semnal de alarma privind presupusele intentii ale presedintelui Bashar al-Assad, liderul regimului din Siria, tara care se confrunta, de aproape doi ani, cu revolte reprimate violent care au degenerat intr-un conflict civil soldat, potrivit ONU, cu aproximativ 60.000 de morti, scrie MEDIAFAX.

Statele Unite, Uniunea Europeana, tarile arabe, Rusia, China, Irakul si Turcia au transmis, de atunci, avertismente repetate regimului de la Damasc, somandu-l sa nu utilizeze arme chimice, considerate arme de distrugere in masa si interzise de reglementarile internationale.

"Cred ca rusii au inteles ca o astfel de situatie ar fi fortat Statele Unite sa intervina in Siria", afirma un oficial din cadrul Pentagonului, conform site-ului de stiri israelian Ynetnews.

In cursul lunii decembrie, opozitia siriana a semnalat cel putin doua incidente in care armata siriana ar fi utilizat arme chimice, dar informatiile nu au fost confirmate din alte surse. Regimul de la Damasc a dat asigurari ca nu va folosi niciodata arme chimice intr-o situatie conflictuala interna.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.