Jurnalistii unuia dintre principalele ziare ale Chinei, Southern Weekly, protesteaza fata de cenzura comunista, la sediul publicatiei din Guangzhou, capitala provinciei Guangdong.

Potrivit sursei citate, jurnalistii spun ca mesajul de Anul Nou transmis de catre ei a fost schimbat de reprezentantii serviciului de propaganda ai Partidului Comunist Chinez (PCC).

Folosind crizanteme si coli A4 pe care au scris mesaje impotriva cenzurii, protestatarii cer sefului cu propaganda sa demisioneze. Nemultumirile lor au fost generate si de controlul manifestat de comunistii chinezi asupra platformei de microblogging a site-ului ziarului.

"Vrem libertatea presei, constitutionalitate si democratie", este unul dintre sloganurile afisate de jurnalistii protestatari.

Potrivit BBC, fortele de ordine nu au intervenit in protest, insa, imaginile postate pe site-ul de socializare Twitter arata cativa ofiteri de politie care fotografiaza multimea. Martin Patience, corespondent BBC la Beijing, considera ca Southern Weekly este "probabil cel mai respectabil ziar din tara, renumit pentru investigatiile sale de mare impact si pentru modul in care testeaza limitele libertatii de exprimare".

Conflictul a erupt dupa ce mesajul de Anul Nou transmis de jurnalistii publicatiei, prin care acestia cereau garantarea drepturilor constitutionale, a fost schimbat de catre cenzori cu un mesaj de lauda la adresa Partidului Comunist, scrie MEDIAFAX.

In replica, ziaristii au cerut demisia lui Tuo Zhen, seful cu propaganda al provinciei Guangdong, pe care l-au acuzat de comportament "dictatorial" intr-o era "de mari deschideri".

Mai mult, in doua scrisori deschise, semnate de 35 de membri proeminenti ai fostei conduceri a ziarului si de 50 de jurnalisti interni, se aminteste in repetate randuri de "cruda" imixtiune.

Duminica noapte, intr-un mesaj postat pe blogul oficial al ziarului, semnat dupa toate aparentele si de senior editorii publicatiei, a fost negat faptul ca editorialul a fost cenzurat, precizandu-se ca "zvonurile care circula online sunt false". Ulterior, conducerea ziarului a negat ca ar fi semnatara postarii de pe blog. In acest context, luni dimineata, peste 100 de jurnalisti de la Southern Weekly au declansat greva, nemultumiti de faptul ca "ziarul se afla sub presiunea autoritatilor".

Citeste si:
Fermierii au ajuns la o înțelegere cu ministrul Agriculturii....
Fermierii au ajuns la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.