Presa europeana a intampinat, vineri, cu ironie, sarcasm si o nota de tristete decizia autoritatilor de la Moscova de a acorda cetatenia rusa actorului Gerard Depardieu.

Le Figaro, cotidianul-far al presei franceze de dreapta, rezuma vineri aceasta situatie intr-un editorial al carui titlu este: "Ce film! Francois Hollande nu a prevazut ca ideea lui de a taxa cu 75% marile averi (din Franta, n.r.) se va afla la originea unui scenariu cu consecinte planetare".

"Ce tristete, totusi", afirma la randul ei publicatia Sud-Ouest, care "regreta sa il vada pe marele actor francez implicat intr-un «exil fiscal» in Belgia, devenind apoi un autocrat si fiind in acelasi timp un prieten al dictatorilor!".

Publicatia La Presse de la Manche, pe un ton ironic si sub titlul "Salut tovarich!", ii aminteste cateva adevaruri dureroase celebrului actor francez, care lauda libertatile democratiei din Rusia presedintelui Putin: "Devenind cetatean rus, Gerard Depardieu accede direct la frumusetea sublima a acelui spatiu aproape infinit si de o libertate totala cum este Siberia, cel putin asa cum era ea in epoca revoluta in care milioane de sovietici se aflau inca in gulaguri, pe vremea cand colonelul Putin lucra pentru KGB".

Cotidianul Le Courrier Picard le reaminteste cititorilor sai faptul ca Depardieu s-a remarcat deja in trecut pentru sprijinul acordat unor dictatori: "Deja, nu era deloc glorios sa fugi din tara ta din cauza unor mediocre motive financiare (si toate acestea intr-o perioada in care criza ii loveste dur pe multi dintre compatriotii lui). Este cu atat mai lipsit de glorie sa te vezi sustinut de autocrati".

"Prietenul dictatorilor" este si titlul cotidianului spaniol El Mundo, care prezinta o fotografie cu Depardieu alaturi de Fidel Castro, razand cu mare pofta amandoi, aflati in fata unei mese. Actorul francez poarta in acea fotografie o scufie de maestru bucatar, iar Fidel Castro rade copios, scrie MEDIAFAX.

In Belgia, tara care a reprezentat prima alegere a lui Depardieu in privinta "exilului fiscal", inainte de "rusificarea" sa, cotidianul Libre Belgique il ironizeaza pe "Gerard Depardieussovitch", declarand ca noul pasaport rus al acestuia ii va permite "sa joace in filme din lumea a patra precum Kazahstan, sa interpreteze sansonete cu fiica dictatorului uzbec, sa apara in reclame pentru banci si pentru ketchup la televiziunea rusa si sa se distreze la petreceri la Groznii, in compania despotului cecen Ramzan Kadirov".

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

"Un rus la Nechin", titreaza la randul ei publicatia Le Soir, care consacra doua pagini acestui eveniment, dintre care unul este dedicat acestui sat belgian (Néchin), unde actorul francez si-a cumparat de curand o casa.

In Germania, cotidianul berlinez Tagesspiegel publica un desen reprezentandu-l pe Depardieu in celebrul personaj Obélix, purtand in brate un "menhir" de bancnote si de monede, intampinat cu bucurie de un Vladimir Putin reprezentat sub forma personajului Astérix. Intr-un articol publicat cu titlul "Ce cadou!", aceeasi publicatia reia criticile filosofului si scriitorului francez André Glucksmann, care a spus ca ii este "rusine" pentru Depardieu.

Conservatorul Die Welt titreaza "Camaradul Depardieu" si afirma: "«Prietenul» a fost facut cetatean prin ucaz (dictat, decizie arbitrara si autoritara a tarilor rusi, n.r.). Acest lucru se intampla ca in Rusia post-socialista: presedinte ofera tarii sale un nou cetatean".

Citeste si:
Parlamentul din Ucraina urmează să adopte o lege a presei...
Parlamentul din Ucraina...

Frankfurter Allgemeine Zeitung afirma intr-un articol publicat cu titlul "Depardieu devine rus", ilustrat cu o fotografie a actorului in rolul personajului Rasputin, ca "rata scazuta de impozitare a veniturilor din Rusia, de doar 13%, l-a convins pe francez".

In Marea Britanie, cotidianul The Guardian se amuza de dimensiunea de acum internationala a acestui fapt, care era la inceput "doar o disputa comica intre actor si guvernul tarii sale", in timp ce publicatia The Independent considera ca Depardieu nu intentioneaza sa traiasca in Rusia, "in ciuda unei rate de impozitare de 13%", reamintind la randul ei de sprijinul acordat de celebrul actor francez unor dictatori.

La randul sau, International Herald Tribune afirma ca "Putin a vazut in aceasta situatie un fel de dreptate si o oportunitate pentru Rusia, care si-a vazut multa vreme cetatenii bogati plecand sa se stabileasca in Occident, si sa recupereze o astfel de personalitate, care nu este oricine, ci un actor macho care poate fi recunoscut imediat oriunde in lume".

Citeste si:
Vrei cetatenie malteza ? Investeste in Malta!
Vrei cetatenie malteza ?...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.