Romania si SUA au semnat, marti, inca trei documente bilaterale privind implementarea scutului antiracheta, secretarul de stat in MAE.

Cele trei noi documente bilaterale semnate marti sunt necesare pentru continuarea punerii in aplicare a Acordului bilateral privind cooperarea in domeniul apararii antiracheta, incheiat la Washington in septembrie 2011.

"Este vorba despre doua noi Aranjamente de Implementare, unul privind datele referitoare la militarii, membrii de familie si contractorii fortelor SUA, iar al doilea privind schimburile de date, precum si de un amendament la un Aranjament de Implementare deja in vigoare, privind comunicatiile. Ele se adauga celor cinci Aranjamente de Implementare semnate in luna iunie", precizeaza un comunicat MAE, potrivit MEDIAFAX.

Documentele mentionate au fost semnate marti, in cadrul Comitetului mixt romano-american privind activitatile fortelor SUA de pe teritoriul Romaniei, de catre copresedintii acestui Comitet - Sebastian Huluban, secretar de stat in Ministerul Apararii Nationale, si generalul Mark O. Schissler, din cadrul Comandamentului Fortelor SUA in Europa, precizeaza MAE.

Bogdan Aurescu, secretarul de stat pentru afaceri strategice, a subliniat insemnatatea pe care Romania o acorda participarii la proiectul privind apararea impotriva rachetelor balistice, aprecierea pentru buna colaborare cu SUA in acest domeniu si importanta edificarii sistemului NATO antiracheta.

Totodata, el a aratat ca Romania va continua cooperarea stransa cu Statele Unite si cu ceilalti aliati, in vederea realizarii, in calendarul decis de NATO, a tuturor celorlalte etape ale sistemului Aliat de aparare antiracheta.

"Prin finalizarea cadrului juridic bilateral referitor la participarea Romaniei la proiectul bilateral cu SUA privind apararea impotriva rachetelor balistice, ne pregatim de fapt pentru momentul 2015, cand sistemul NATO antiracheta va dobandi capabilitatea operationala initiala, ceea ce subliniaza importanta crescuta a bazei Deveselu nu doar in context bilateral romano-american, ci si in contextul constructiei sistemului NATO", a mai declarat Aurescu, potrivit comunicatului mentionat.

Citeste si:
Război Israel - Palestina: SUA forțează soluția celor două...
Război Israel - Palestina:...

Doua dintre aranjamentele de implementare semnate in 29 iunie se refera la utilizarea terenului adiacent bazei Deveselu, care se afla langa Caracal. Celalalt aranjament de implementare se refera la utilizarea spatiului aerian al bazei Deveselu.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.