Premierul conservator ungar Viktor Orban a promis educatie superioara gratuita, in urma unei intalniri cu cativa studenti intr-un bar de lux din Budapesta, dupa o saptamana de manifestatii impotriva reformarii sistemului.

"Sistemul de admitere la universitate va fi revizuit radical, cei care obtin un numar minimum de puncte la concurs vor fi admisi gratuit, in cazul in care decid sa lucreze in Ungaria dupa absolvire", a anuntat Orban in noaptea de sambata intr-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

Insa organizatiile studentesti, care nu au fost invitate la intalnire cu premierul, au calificat initiativa sefului de Guvern drept o "actiune de PR" (relatii publice).

"Viktor Orban a auzit, in cele din urma, vocea manifestatiilor din țara, dar ne pare rau sa constatam ca, la fel ca si Rozsa Hoffmann (secretarul de stat insarcinat cu Educația), el nu ințelege ce vor studenții", a declarat una dintre cele mai mari organizații studențești, Rețeaua Studenților (HH), care a organizat mai multe forumuri și manifestatii in timpul saptamanii, inclusiv una majora miercuri, la care Orban a fost invitat.

"In loc sa accepte invitatia mai multor mii de studenti, miercuri, pentru a oferi explicatii, el s-a intalnit cu niste tineri necunoscuti, inconjurat de garzi de corp, si a dat apoi o declaratie confuza pe Facebook. Ii amintim premierului ca nicio actiune de PR nu poate inlocui consultarea deschisa cu partile vizate. Vom accepta transformari adoptate doar in urma unor astfel de consultari", a adaugat HH intr-un comunicat, scrie MEDIAFAX.

"Noi nu am manifestat impotriva scaderii dramatice a numarului de locuri bugetate pentru a inlocui sistemul din prezent cu alt sistem si mai confuz, mai imprevizibil", se arata in comunicat.

Cealalta organizatie majora, Autoritatea Locala a Studentilor din Universitati (HOOK), subliniaza ca Guvernul ungar a propus solutii doar pentru una din cele cinci cereri ale sale.

Citeste si:
Minivacanță pentru elevi și studenți de 1 Decembrie. Când începe...
Minivacanță pentru elevi și...

"Mesajul video al premierului nu abordeaza decat una dintre cererile noastre", a anuntat HOOK intr-un comunicat.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.