Terorismul islamist la scara mondiala ar trebui sa ia sfarsit in jurul lui 2030, anticipeaza serviciile americane de informatii.

In raportul sau recent intitulat "Tendinte globale 2030", Consiliul national al serviciilor de informatii americane (CNRE) asigura ca "mai multe circumstante vor contribui la viitoarea faza islamista a terorismului", asa cum "un ansamblu de conditii - caldura, vantul si o scanteie - contribuie la declansarea unui incendiu de padure".

Potrivit CNRE, care efectueaza studii strategice pe termen mediu si lung, acesti factori sunt mai intai faptul ca, retragandu-se din Irak, apoi din Afganistan, Statele Unite vor aparea din ce in ce mai putin in calitate de "mare inamic (...) In curand sustinerea americana fata de Israel va fi singurul motiv major de furie pentru musulmani".

Diferitele "primaveri arabe" "au dovedit legitimitatea morala si strategica a luptei fara violenta", continua raportul. "Manifestantii au actionat in numele unor valori democratice, in numele religiei".

"Noua generatie poate vedea lucrurile in mod diferit si este mai putin interesata de valorile vechi", apreciaza expertii CNRE, scrie MEDIAFAX.

"Pe termen scurt, Al-Qaida - Central ar putea in continuare sa organizeze operatiuni", adauga totusi raportul. "Expertii au subliniat ca in anii '70 o organizatie ca banda din Baader in Germania a provocat pagube in timp ce se confrunta cu acelasi tip de dificultati ca Al-Qaida in prezent".

Dar "este probabil ca amenintari mai grave sa vina din partea miscarilor afiliate Al-Qaida sau a altor tipuri de miscari teroriste islamiste" si, "adoptand o perspectiva mai globala, teroristii ar putea proveni din alte religii, intre care crestinismul sau hinduismul".

Viitorul terorismului ar putea trece prin Internet, conchide raportul, temandu-se ca hackerii si expertii ar putea fi angajati de unele organizatii teroriste pentru a provoca pagube masive economiei si finantelor.

Citeste si:
Zelenski a cerut SUA să admită că Rusia finanțează terorismul
Zelenski a cerut SUA să...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.