Un film despre un oras polonez ai carui locuitori au ajutat la masacrarea vecinilor lor evrei i-a pus pe polonezi in situatia de a se confrunta cu un episod sumbru din istoria lor.

Pelicula, care se numeste "Poklosie/ Aftermath", atinge un subiect sensibil pentru polonezi - cazurile in care unii dintre acestia au fost complici alaturi de nazisti la prinderea si, in unele situatii, la uciderea evreilor.

Filmul a fost vizionat atat de grupuri de evrei, dar si de tineri polonezi, care l-au aplaudat pentru sansa de a se readuce in interesul public si de a se vorbi deschis despre un asemenea tabu.

Pe de alta parte, au fost si voci care au fost de parere ca filmul pateaza numele Poloniei prin portretizarea nedreapta a polonezilor ca partizani si colaboratori nazisti.

"A fost datoria noastra morala sa facem acest film. Este o provocare de ordin moral sa putem gestiona acest subiect", a declarat Dariusz Janlonski, regizorul filmului, intr-un interviu, potrivit MEDIAFAX.

"Acesta este unul dintre ultimele tabuuri ale istoriei noastre si am sentimentul ca este un subiect indelung evitat. Nu asa trebuia sa fie. Chiar daca aceasta crima teribila vizeaza 1% din populatia Poloniei, nu conteaza, pentru ca dorim sa cunoastem aceste lucruri", a mai spus acesta.

Subiectul filmului, care a fost recent difuzat in Polonia, se bazeaza pe un eveniment real petrecut in timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial, in orasul Jedwabne din Polonia, aflat la 160 de kilometri la nord-vest de Varsovia.

"Din punctul meu de vedere, subiectul filmului nu este nici macar 1% in concordanta cu realitatea. Realizarea unor filme ca acesta, care doresc sa prezinte realitatea, dar nu reusesc, ar putea face, in mod paradoxal, mai mult rau decat bine", este de parere Arkadiusz Czartoryski, membru al Parlamentului polonez.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.