Statele Unite intentioneaza sa trimita doua baterii de rachete de tip Patriot si aproximativ 400 de militar in Turcia, cu scopul de a descuraja atacuri siriene, scrie New York Times in editia de vineri.

Aceasta mobilizare face parte dintr-un efort mai larg destinat consolidarii apararii Turciei, in contextul in care razboiul civil din Siria vecina devine tot mai violent, precizeaza cotidianul american.

Guvernul german a aprobat trimiterea a doua baterii de rachete de tip Patriot in Turcia si prevede sa mobilezeze pana la 400 de militari din cadrul Bundeswehr (armata germana), in timp ce Olanda va trimite "in curand" doua baterii de rachete sol-aer de tip Patriot, insotite de maximum 360 de militari, in vederea deservirii acestora, scrie MEDIAFAX.

Ordinul oficial in vederea acestei mobilizari a fost semnat de catre secretarul american al Apararii Leon Panetta, inainte ca avionul la bordul caruia se afla sa aterizeze vineri la baza de la Incirlik, in sudul Turciei, i-a anuntat purtatorul sau de cuvant, George Little, pe jurnalisti care il insoteau.

"Secretarul a semnat un ordin, in timp ce ne aflam in drum catre Turcia, care priveste instalarea a doua baterii de rachete (de tip) Patriot si a 400 de militari pentru a le sustine in Turcia", a subliniat purtatorul de cuvant, care a adaugat ca operatiunea va fi efectuata "in saptamanile urmatoare".

Turcia "este un aliat apropiat", iar administratia americana este pregatita, in contextul NATO, sa contribuie la apararea sa, a continuat Little.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.