Coreea de Nord a lansat miercuri o racheta pentru a pune pe orbita un satelit civil de observare terestra, potrivit regimului comunist, dar care constituie un nou test de racheta balistica, potrivit comunitatii internationale.

Racheta "a fost lansata", a declarat pentru AFP un purtator de cuvant al ministerului, fara alte precizari.

Consiliul de Securitate al Natiunilor Unite va avea consultari, miercuri dimineata, dupa ce Coreea de Nord a lansat o racheta cu raza lunga de actiune, au anuntat diplomati la ONU, citati de AFP.

"Japonezii si americanii au cerut consultari la Consiliului de Securitate, care vor avea loc miercuri spre sfarsitul diminetii", in jurul orei locale 11.00 (17.00 ora Romaniei), a anuntat un diplomat occidental.

Potrivit lui, convocarea acestei reuniuni extraordinare "lasa sa se intrevada o reactie puternica a Consiliului" fata de acest tir, pe care Seulul, Tokyo si occidentalii il considera un test de racheta balistica, scrie MEDIAFAX.

Un purtator de cuvant al presedintiei marocane a Consiliului de Securitate, Brahim Benmoussa, a confirmat organizarea unor "consultari cu usile inchise", miercuri dimineata, "la solicitarea unei tari membre a Consiliului si a altor doua tari nemembre", neprecizate.

Rezolutiile 1.718 si 1.874 ale ONU interzic Phenianului orice activitate nucleara sau balistica.

Precedentul tir de racheta nord-coreean, din aprilie, s-a soldat cu un esec, racheta explodand in zbor, la scurt timp dupa decolare. Consiliul a reactionat ingreunand sanctiunile impotriva Phenianului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.