Administratia Barack Obama a aprobat in secret, in 2011, inarmarea insurgentilor libieni, prin intermediul Qatarului, dar o parte a armamentului a ajuns la grupuri islamiste, afirma oficiali americani si diplomati.

Cu toate acestea, serviciile de informatii inca nu au gasit dovezi ca armele furnizate insurgentilor libieni, prin intermediul Qatarului, in timpul conflictului care a condus la inlaturarea regimului Muammar Kadhafi, ar fi fost utilizate in atentatul care a vizat consulatul american din Benghazi, soldat in septembrie cu moartea ambasadorului american din Libia, scrie MEDIAFAX.

In cursul verii, Administratia Barack Obama era foarte ingrijorata in legatura cu eventualele consecinte ale planului secret de inarmare a insurgentilor libieni. Armele furnizate de Qatar par sa fi consolidat forta grupurilor combatante islamiste din Libia, permitandu-le sa devina o structura destabilizatoare in noul regim, instalat dupa inlaturarea lui Muammar Kadhafi.

Dupa experienta din Libia, Statele Unite par sa fie reticente in privinta furnizarii de armament opozitiei siriene. Statele Unite sunt ingrijorate ca armele oferite de Qatar fortelor opozitiei siriene ar putea ajunge la grupuri fundamentaliste.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.