Armata egipteana a mobilizat mai multe tancuri in fata palatului prezidential, la Cairo, in urma unor confruntari in noaptea de miercuri spre joi intre sustinatori si adversari ai presedintelui Mohamed Morsi soldate cu cel putin cinci morti.

Cel putin trei tancuri si trei vehicule blindate au ocupat pozitii in apropiere de intrarea in complexul prezidential si pe un bulevard adiacent, in cartierul Heliopolis, unde sute de sustinatori ai presedintelui erau prezenti joi dimineata.

Numerosi islamisti veniti miercuri la apelul miscarii Fratii Musulmani au petrecut noaptea de miercuri spre joi in fata sediului presedintiei, dormind in corturi sau infasurati in paturi. Calmul prevala joi in apropierea sediului presedintiei, unde manifestanti pro-Morsi scandau sloganuri in favoarea sefului statului si conversau cu membri ai echipajelor de pe tancuri si ofiteri.

In zona palatului si pe strazi din vecinatate, pe jos zaceau in continuare pietre si cioburi, geamuri ale unor masini fiind sparte in timpul unor confruntari care au avut loc in orele precedente, scrie MEDIAFAX.

Aceste violente sunt cele mai grave de la alegerea lui Morsi, in iunie, el provenind din cadrul miscarii islamiste Fratii Musulmani. Egiptul este afectat de o grava criza politica, in urma unui decret, la 22 decembrie, prin care presedintele si-a extins puterile si s-a plasat deasupra oricarui control judiciar.

Opozitia, care denunta o deriva autoritarista a puterii, protesteaza si fata de organizarea la 15 decembrie a unui referendum asupra unui proiect de Constitutie, acuzat ca ofera putine garantii libertatilor de exprimare si religioase si ca deschide calea unei aplicari mai extinse a legii islamice (sharia).

Lupte violente insotite de cocktailuri molotov si pietre continuau sporadic in jurul palatului prezidential.

Cinci manifestanti au fost ucisi, patru impuscati si unul dupa ce a fost lovit aproape de inima de alice, a anuntat agentia oficiala de presa Mena, precizand ca alte aproape 350 de persoane sunt ranite.

Citeste si:
Sorin Bontea a avut primul job la 16 ani. Nu i-a fost deloc ușor:...
Sorin Bontea a avut primul...


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.