Prognozele analistilor americani sunt pe cale sa se implineasca, mai devreme decat s-ar fi dorit: cursa inarmarilor nucleare dintre SUA si Rusia s-a reluat cu o intensitate a cheltuielilor si noilor proiecte nemaiintalnita in ultimul sfert de veac. La 17 noiembrie, flota militara americana a efectuat cu succes un test de interceptare a rachetelor balistice. Reusita a compensat numeroasele amanari si abateri de la grafice, precum si esecul unui experiment similar, dar cu lansare terestra. Dar si Rusia continua amplul sau program de teste si modernizare a rachetelor balistice intercontinentale.

Cu veniturile obtinute din exportul de petrol, presedintele Vladimir Putin directioneaza o mare parte din bani catre sectorul militaro-industrial, in special pentru perfectionarea sistemelor mobile de rachete SS-27 (Topol-M) si a rachetelor balistice cu lansare subacvatica "Bulava". Astfel, nota presa occidentala, aceste proiectile au devenit manevrabile si practic invincibile pentru sistemele americane de aparare aeriana.

"Poti crede ca razboiul rece nici nu s-a incheiat", scria, in acest sens, analistul James Hakett, de la "Washington Times". Ieri, seful Statului major al armatei ruse, generalul Aleksandr Baluevski, dadea asigurari ca noile arme, in curs de elaborare "in laboratoarele tarii", nu sunt indreptate spre terte parti, ci sunt menite sa consolideze gradul de securitate a tarii. In plus, el afirma ca acolo, la Statul major, "nimeni nu crede ca printre vecinii mai indepartati sau mai apropiati ai Rusiei s-ar gasi vreun stat inamic in adevaratul sens al cuvantului". Singurul nostru scop, explica generalul, "este de a face mai eficienta lupta impotriva terorismului international".


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.