Doi dintre aliatii SUA in Irak pleaca acasa, in decembrie, iar altii dezbat viitoarele retrageri. Presiunile internationale impotriva lui George W. Bush de a stabili un calendar al retragerii continua sa creasca, in ciuda insistentei cu care presedintele american declara, de fiecare data, ca "nu ne vom retrage fara o victorie clara".

Dar se pare ca va ramane din ce in ce mai singur pe frontul initiat in 2003, o data cu invadarea Irakului. Bulgaria si Ucraina incep sa-si retraga contingentul de 1.250 de soldati, la mijlocul lui decembrie. Daca Australia, Marea Britanie, Italia, Japonia, Polonia si Coreea de Sud isi reduc efectivele, mai mult de jumatate din statele aliate vor pleca pana la mijlocul anului viitor. Japonia si Coreea de Sud ajuta la reconstructie, in timp ce Marea Britanie si Australia furnizeaza cea mai mare parte a soldatilor, din afara SUA, iar Italia si Polonia antreneaza fortele irakiene de securitate.

Exodul lor ar arunca in aer eforturile Washingtonului de a preda irakienilor conducerea misiunilor de mentinere a pacii si ar compromite total orice strategie de retragere, care oricum nu exista, deocamdata. De altfel, in ultimul sau discurs, Bush a a avansat numarul de 212.000 de irakieni formati si echipati pentru lupta, in timp ce responsabilii militari mentioneaza mai degraba maxim 128.000 de persoane in batalioane operationale. Oricum, dupa cuvantarea de miercuri, americanii si-au mai schimbat opiniile.

Daca pana acum majoritatea dorea o retragere din Irak, un sondaj de opinie publicat de CNN/USA Today/Gallup demonstreaza ca 60 la suta din americani nu considera ca trupele americane ar trebui retrase din Irak pana la indeplinirea obiectivelor. Doar 35 la suta din respondenti doreau stabilirea unui calendar precis pentru retragere, asa cum au sugerat unii critici ai administratiei republicane.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.