Regimul sirian al lui Bashar al-Assad combina precursorii chimici necesari militarizarii armelor chimice, probabil a gazului sarin.

"Mai multe indicii ne fac sa credem ca sunt pe cale de a combina precursorii chimici", a explicat acesta la scurt timp dupa ce Casa Alba si secretarul de Stat Hillary Clinton s-au declarat a fi "ingrijorati" de o eventuala utilizare a armelor chimice de catre puterea de la Damasc.

Gazul sarin este o neurotoxina puternica care provoaca paralizie completa si apoi moartea. Precursorii sai chimici sunt in general stocati separat pentru a evita orice accident. Combinarea acestora poate astfel constitui o etapa catre militarizarea gazului dupa care este suficienta plasarea acestuia intr-o racheta, un obuz sau o bomba.

Conform unui responsabil anonim citat de blogul specialist Danger Room, sirienii "sunt in punctul in care este suficient sa il incarce la bordul unui avion si sa il lanseze", insa cantitatile de precursori combinati sunt "modeste".

Comunitatea internationala a avertizat Damascul de cateva luni privind recurgerea la armele chimice, considerate a fi arme de distrugere in masa. Insa problema a revenit in centrul atentiei occidentale in ultimele zile, scrie MEDIAFAX.

"Suntem ingrijorati de ideea unui regim din ce in ce mai asediat (...) care ia in considerare folosirea armelor chimice impotriva sirienilor", a declarat luni purtatorul de cuvant al Casei Albe, Jay Carney.

Presedintele SUA Barack Obama a avertizat direct regimul sirian cu privire la folosirea armelor chimice: "Astazi vreau sa fie foarte clar pentru Assad si cei care ii respecta ordinele ca lumea intreaga (ii) urmareste. Folosirea armelor chimice este si va fi complet inacceptabila", a declarat acesta in cadrul unui discurs la Washington.

Anterior in cursul zilei de luni, regimul de la Damasc a afirmat ca nu va utiliza arme chimice impotriva poporului sau ca reactie la un "avertisment sever" lansat de secretarul de Stat Hillary Clinton.

Citeste si:
Președintele Bashar al-Assad din Siria, reales cu 95.1% din voturi
Președintele Bashar al-Assad...

Arsenalul chimic sirian exista de mai multe decenii si include mai ales iperita (gaz mustar), sarin si VX.

Stocurile siriene sunt de ordinul "sutelor de tone" de agenti chimici diversi, conform lui Leonard Spector, expert al centrului de studii pentru nonproliferare al Institutului Monterey (Statele Unite).

Datele publice sunt rare deoarece Siria este una dintre putinele state care nu au semnat Conventia de interzicere a armelor chimice si nu este astfel membra a Organizatiei care se ocupa de controlul aplicarii acestei conventii, OIAC. Secta japoneza Aum Shinrikyo (Aleph) a utilizat gazul sarin in cadrul unui atentat la metroul din Tokyo la 20 martie 1993, provocand 13 morti si intoxicand peste 6.000 de calatori.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.