Zeci de mii de filipinezi s-au refugiat in adaposturi publice marti dimineata, la sosirea taifunului Bopha, cel mai puternic din acest an.

UPDATE

Taifunul Bopha a provocat moartea a peste 40 de persoane intr-un singur oras din Filipine, anunta postul de televiziune ABS-CBN, preluat de agentiile de presa internationale. "Am numarat 43 de cadavre", a declarat un ziarist aflat in orasul New Bataan, situat pe insula Mindanao, scrie jurnalul.ro.



Insotit de rafale violente de vant, taifunul s-a indreptat catre regiunile centrale. Potrivit agentiei de meteorologie, Bopha a atins uscatul, marti, in partea de est a insulei Mindanao (sud), cu rafale de vant de pana la 210 kilometri pe ora si ploi puternice.

Sase persoane au murit, inclusiv o femeie in varsta strivita de un copac care a cazut peste casa ei, au anuntat serviciile locale de urgenta.
De asemenea, patru pescari au disparut in largul coastelor orientale ale insulei Mindanao, a declarat un oficial din cadrul provinciei Davao Oriental.

Dintr-un raport anterior rezulta ca trei persoane au fost ranite in urma caderii arborilor, iar una a facut stop cardiac. O alta persoana a disparut pe insula centrala Leyte.

Autoritațile au oprit curentul electric pentru a preveni incendiile si electrocutarea pe aceasta insula, locuita in mare parte de musulmani.

"Curentul electric a fost oprit in cursul diminetii pentru a preveni accidentele din cauza vanturilor puternice, a valurilor inalte si a pericolului generat de furtuna in regiunile de coasta", a declarat pentru AFP Liza Mazo, din cadrul securitatii civile din Mindanao. "Noi speram si ne rugam sa nu mai existe nici o victima", adaugat ea.

Peste 50.000 de persoane au fost evacuate de pe malul marii, de-a lungul raurilor si din zonele amenintate de alunecari de teren. Acestea s-au refugiat in cele 1.000 de adaposturi publice, de multe ori scoli sau biserici.

Citeste si:
VIDEO Un oraș din Filipine, acoperit de cenușă în urma erupției...
VIDEO Un oraș din Filipine a...

Filipinele sunt afectate de aproximativ 20 de furtuni sau taifunuri majore in fiecare an, majoritatea in sezonul ploios in perioada iunie-octombrie. Bopha este al 16-lea din acest an, scrie MEDIAFAX.

In august, inundatii produse de o serie de furtuni s-au soldat cu aproximativ 100 de morti si peste un milion de sinistrati.

In 2011, 29 de taifunuri s-au soldat cu moartea a 1.500 de persoane si au afectat in diverse grade aproape 10 la suta din populatia de 90 de milioane de locuitori ai tarii, conform guvernului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.