Un reprezentant al Natiunilor Unite a declarat ca tortura este larg raspandita in China si ca sistemul legal trebuie reformat din temelii, informeaza Reuters. Manfred Nowak a acuzat oficialitatile de la Beijing de obstructionarea anchetei forului mondial, exprimandu-si totodata nemultumirea pentru faptul ca echipa sa a fost supravegheata tot timpul de catre serviciile secrete chineze. Printre regiunile vizitate de echipa Natiunilor Unite s-au numarat Tibetul si regiunea Xinjiang, din nord-vestul tarii, zona cu o majoritate musulmana.

Nowak a acuzat oficialitatile comuniste de la Beijing ca au intimidat persoanele cu care au stat de vorba investigatorii ONU. "Concluzia preliminara este ca tortura ramane larg raspandita in China", a declarat Nowak. Executivul de la Beijing a votat in primavara acestui an o lege care impune pedepse dure pentru politistii care folosesc tortura in timpul interogatoriilor, insa oficialii ONU contesta eficienta legii in lipsa unui sistem judiciar independent si a unui mecanism de monitorizare.

Nowak a criticat metodele politiei, obisnuita sa bata si sa tortureze suspectii, declarand totodata ca asupra angajatilor Ministerului de Interne se exercita continuu presiunea "rezultatelor". Raportul ONU vorbeste despre fapte de neconceput intr-un sistem judiciar independent si democratic: sute de persoane nevinovate se afla in puscarie dupa ce au recunoscut faptele incriminate, in urma batailor primite, desi sunt nevinovati. China a semnat in 1988 Conventia Internationala a Drepturilor Civile si Politice, insa nu a ratificat documentul.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.