Kenneth Boyd a fost ucis printr-o injectie letala. El fusese condamnat pentru ca, in 1988, si-a impuscat sotia si socrul.

Lui Kenneth Boyd, in varsta de 57 de ani, i s-au administrat 3 substante: una ca sa-l adoarma, alta ca sa-l paralizeze si a treia - sa-i opreasca functionarea inimii. Barbatul executat vineri a petrecut in inchisoare 11 ani, dupa ce, in urma unui scandal, acum aproape 20 de ani a impuscat-o pe sotia sa, Julie, si pe tatal acesteia, Thomas. Doi dintre copiii cuplului se aflau de fata cand tatal lor le-a impuscat mama. Amandoi si-au vizitat tatal la inchisoare, cu o zi inainte ca acesta sa fie executat. Rudele victimelor au declarat presei ca barbatul isi merita pedeapsa.

Kenneth Boyd nu si-a negat niciodata vinovatia, dar a declarat ca experienta s-a in Vietnam l-ar fi adus in situatia de a comite o crima. Barbatul este condamnatul la moarte cu numarul 1000, din Statele Unite, in ultimii 30 de ani, de cand a fost reintrodusa pedeapsa capitala. In ultimii ani, insa, entuziasmul americanilor pentru condamnarea la moarte s-a diminuat. Totusi, o mare majoritate o sustine, inca.
Anul trecut, in intreaga lume au fost executati un numar record de condamnati la moarte - aproape 4000. Amnesty International sustine ca cifra e mai mare decat numarul persoanelor executate in ultimii 10 ani.

Conform organizatiei pentru apararea drepturilor omului, China este tara cu cele mai multe executii, peste 3000. Insa, in cazul Statelor Unite, criticile sunt mai dure. "Acceptand pedeapsa cu moartea" - spun reprezentantii Amnesty International - "Statele Unite se aseaza alaturi de alte tari precum China, Iranul sau Vietnamul." Executarea lui Keneth Boyd, in aceasta dimineata, nu a ramas fara ecou. In fata inchisorii din Carolina de Nord au avut loc demonstratii ale organizatiilor care se opun pedepsei capitale.

Michael Paranzino este presedintele unei organizatii care sprijina astfel de pedepse. "Cred ca este una din armele de lupta impotriva crimelor violente. Dupa reintroducerea pedepsei cu moartea rata crimelor s-a redus la jumatate. " - spune Michael Paranzino. Insa, profesorul de sociologie Michael Radlet, de la Universitatea din Colorado e de parere ca pedeapsa cu moartea nu este mai dura decat inchisoarea pe viata, fara posibilitatea de eliberare conditionata.

Principala problema in cazul pedepsei capitale - spune profesorul de sociologie - este ca pot fi executati oameni nevinovati. Si nu putine au fost astfel de situatii. Tocmai de aceea, problema este insa aprig dezbatuta in Statele Unite si nu numai.
Pedeapsa cu moartea a fost reintrodusa in Statele Unite in 1976, dupa o suspendare de cativa ani, si se practica in 38 de state.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.