Planul de extindere a coloniilor israeliene in Ierusalimul de Est si Cisiordania va da o "lovitura aproape fatala" procesului de pace israeliano-palestinian, a declarat duminica secretarul general al ONU Ban Ki-moon.

"Coloniile sunt ilegale in privinta dreptului international, iar, daca (acest plan) se va concretiza, va da o lovitura aproape fatala ultimelor sanse de a garanta o solutie cu doua state", a precizat Ban Ki-moon, citat, intr-un comunicat, de catre purtatorul sau de cuvant Martin Nesirksy.

Israelul a anuntat vineri, a doua zi dupa ce Palestina a primit statutul de stat observator la ONU, ca intentioneaza sa construiasca 3.000 de locuinte in Ierusalimul de Est si Cisiordania, scrie MEDIAFAX.

Intr-o declaratie dura la adresa Guvernului israelian, Ban Ki-moon subliniaza ca proiectul "risca sa separe in totalitate Ierusalimul de Est de restul Cisiordaniei".

"Secretarul general a primit cu o mare ingrijorare si cu o deceptie profunda anuntul facut de Israel" cu privire la noile colonii, se arata in comunicat.

Asa cum a procedat joi, inaintea votului la ONU, Ban Ki-moon a "indemnat din nou toate partile implicate sa reia negocierile si sa isi dubleze eforturile pentru a obtine o pace completa, justa si durabila si le-a cerut imperios sa se abtina de la orice actiune de provocare".

"In interesul pacii", Israelul trebuie "sa renunte la planul sau", conchide Ban Ki-moon.

Decizia israeliana a suscitat critici energice in cadrul comunitatii internationale, mai ales din partea Statelor Unite, Marii Britanii si Uniunii Europene (UE). Guvernul israelian a mai anuntat duminica faptul ca va bloca transferul taxelor colectate in numele Autoritatii Palestiniene.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.