Japonia a inceput sa mobilizeze rachete sol-aer de tip Patriot in vederea efectuarii unui viitor tir de racheta cu raza lunga de actiune de catre Coreea de Nord, a anuntat luni o sursa oficiala.

Phenianul a anuntat sambata ca intentioneaza sa plaseze pe orbita, in perioada 10-12 decembrie, un satelit de observare terestra, in urma unei analize a unor erori comise cu ocazia unei lansari precedente, in aprilie, care s-a soldat cu un esec.

Tokyo a anuntat imediat suspendarea unor negocieri cu Phenianul, prevazute la Beijing in perioada 5-6 decembrie.

Potrivit postului public de televiziune NHK, o nava care transporta rachete de tip Patriot PAC-3 (Patriot Advanced Capability-3) a parasit o baza navala situata in vestul Japoniei, luni, si se indrepta spre Okinawa, in partea de sud de tarii.

Ministrul Apararii Satoshi Morimoto a ordonat inca de sambata fortelor japoneze sa se pregateasca in vederea acestei lansari. Un purtator de cuvant al ministerului a declarat pentru AFP ca "forte terestre, aeriene si navale (japoneze) se pregatesc in vederea unei mobilizari la Okinawa", care s-ar putea afla pe traiectoria rachetei nord-coreene, scrie MEDIAFAX.

Potrivit cotidianului Yomiuri Shimbun, Tokyo planuieste totodata sa mobilizeze in apele din imprejurimi nave de razboi echipate cu sisteme radar de tip Aegis, capabil sa urmareasca traiectoria rachetelor si sa faciliteze interceptarea lor.

Luni, premierul Yoshihiko Noda a indemnat la o cooperarea stransa intre Statele Unite, China, Coreea de Sud si Rusia.

"Am dispus ca toti ministrii sa analizeze toate informatiile aflate in posesia noastra", a declarat el, potrivit Dow Jones Newswires.

"Ar fi regretabil daca lansarea ar avea loc. Comunitatea internationala, inclusiv Japonia, va trebui sp raspunda cu fermitate", declara Noda sambata.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.