Palestina a devenit joi stat observator la Organizatia Natiunilor Unite, in urma unui vot istoric al Adunarii Generale, in pofida opozitiei Statelor Unite si Israelului, relateaza AFP.

Rezolutia care transforma "entitatea" palestiniana intr-un "stat observator nemembru" a fost adoptata cu o majoritate confortabila, dar nu zdrobitoare, de 138 de voturi pentru, noua impotriva si 41 de abtineri, relateaza MEDIAFAX.

Acest nou statut international, care le ofera palestinienilor acces la agentiile ONU si la tratatele internationale, constituie o victorie diplomatica majora. Insa el expune Autoritatea Palestiniana (AP) unor represalii financiare americane si israeliene.

Inainte de vot, presedintele palestinian Mahmoud Abbas a declarat ca Adunarea Generala urma sa semneze "actul de nastere" al statului Palestina.

El a precizat ca este vorba despre "ultima sansa de salvare a solutiei cu doua state" (Israel si un stat palestinian) si a promis sa "incerce sa reanime negocierile" de pace cu Israelul, aflate intr-un punct mort de peste doi ani, dar fasa sa isi asume angajamente concrete.

In opinia ambasadorului israelian la ONU Ron Prosor, din contra, aceasta initiativa "nu contribuie la avansarea pacii, ea o indeparteaza". El a declarat ca ea "nu va schimba nimic pe teren", mai ales din cauza ca Autoritatea Palestiniana "nu controleaza (Fasia) Gaza" si "nu va oferi un statut de stat Autoritatii Palestiniene".

El a amintit pozitia Israelului, dar si a Statelor Unite, potrivit careia negocierile directe "constituie singurul mod de a se ajunge la pace, printr-un acord intocmit de ambele parti vizate si nu prin intermdiul ONU".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.