Israelul si Hamas proclama victoria in urma conflictului armat din Fasia Gaza, dar expertii nu cred ca Israelul poate sa obtina o victorie decisiva in afara reocuparii Fasiei Gaza, actiune pe care insa nu o doresc, relateaza AFP.

"Nu este imposibil ca un stat sa invinga o asemenea organizatie (de gherila), dar pentru ca acest lucru sa se intample, batalia trebuie sa se desfasoare pe teritoriul ei", apreciaza Shlomo Brom, fostul director al strategiei si al armatei israeliene, in prezent profesor la Universitatea din Tel-Aviv.

"Nu cred ca exista precedent in obtinerea unei victorii impotriva vreunei organizatii care opereaza in afara unui teritoriu care nu este ocupat de tine", a subliniat Brom, transmite MEDIAFAX.

Miscarea Hamas - acronim pentru "miscarea de rezistenta islamica" - controleaza singura Fasia Gaza incepand cu iunie 2007, cand a inlaturat de la putere rivalul nationalist Fatah

"Putem lua Gaza de la Hamas? Da, fara niciun dubiu, daca vrem sa o facem, putem", a raspuns Dan Meridor, vicepremierul israelian, insarcinat cu serviciile de informatii, jurnalistilor.

"Ajunsi in acel punct va trebui sa ne intrebam ce e de facut acolo. De aceasta data am decis ca acel lucru nu e obiectivul nostru si speram sa nu se ajunga sa fie", a subliniat el.

"Nu am spus niciodata ca am castigat razboiul cu Hamas. Vrem sa ii aducem in pragul de a se intreba daca (eforturile lor) merita", a explicat Meridor.

"A fost un obiectiv limitat, care dupa parerea mea a fost atins", a insistat ministrul.

La momentul lansarii operatiunii "Pilon al Apararii" la 14 noiembrie, ministrul Israelian al Apararii Ehud Barak, a setat patru obiective principale: restabilirea capacitatii de disuasiune a Israelului, slabirea capacitatilor grupurilor armate din Gaza care folosesc rachete", aplicarea unei lovituri usturatoare Hamasului si altor organizatii teroriste", precum si protejarea populatiei din sudul Israelului.

Citeste si:
Volodimir Zelenski anunță o viitoare victorie a Ucrainei: „Au...
Volodimir Zelenski anunță o...

Din momentul intrarii in vigoare a armistitiului, liderul Hamas aflat in exil, Khaled Mechaal, a afirmat la Cairo ca Israelul a "esuat in atingerea tuturor obiectivelor sale".

Chiar inainte de anuntul oficial al incetarii focului, specialistul in chestiuni de aparare al jurnalului israelian Yediot Aharonot, Alex Fishman, i-a dat dreptate si a conchis "o victorie a Hamasului" in aceasta confruntare in care Israelul a luat initiativa asasinarii sefului militar al miscarii islamiste, Ahmad Jaabari.

In ciuda informatiilor care sustin de zile bune contrariul", scrie el, "aparatul securitatii nu a reusit sa atinga cei mai importanti agenti teroristi, sau macar pe unii dintre ei, intr-o masura care sa afecteze substantial adversarul".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.