sraelienii au pareri impartite fata de armistitiul intrat in vigoare miercuri, care a pus capat celor opt zile de ostilitati armate cu Fasia Gaza, potrivit unui sondaj publicat vineri de cotidianul Maariv.

La intrebarea "Israelul ar trebui sa accepte un armistitiu sau sa continue operatiunea militara?", 49% dintre persoanele chestionate raspund ca armata ar fi trebuit sa continue operatiunea "Pilon de Aparare", in timp ce 31% declara ca sustin o incetare a focului, iar 20% nu au opinie pe aceasta tema.

Maariv precizeaza ca alegatorii care simpatizeaza cu partide de dreapta si religioase sunt mai critici fata de armistitiu, in timp ce cei care sunt apropiati opozitiei de centru sustin acest acord incheiat prin intermediul Egiptului.

Guvernul de dreapta al lui Benjamin Netanyahu a amenintat in mai multe randuri cu lansarea unei operatiuni terestre de mare anvergura in Fasia Gaza si a mobilizat zeci de mii de rezervisti, insa a renuntat, pana la urma, la acest proiect, care ar fi putut sa provoace pierderi importante in randul militarilor, in contextul apropierii alegerilor legislative, la 22 ianuarie, scrie MEDIAFAX.

In timpul ofensivei aeriene israeliene, lansata pe 14 noiembrie la Gaza, prin asasinarea comandantului aripii militare a miscarii islamiste palestiniene Hamas Ahmad Jaabari, 163 de palestinieni au fost omorati, iar alti 1.235 au fost raniti, potrivit unui bilant medical provizoriu. Sase israelieni, inclusiv doi militari, au fost ucisi, iar alti 240 au fost raniti in urma lansarii unor proiectile palestiniene asupra sudului Israelului.

Niciodata, de la operatiunea israeliana "Plumb Topit", care a avut loc in perioada decembrie 2008-ianuarie 2009, o confruntare cu grupari palestiniene nu s-a soldat cu atat de multe victime. Peste 1.140 de palestinieni si 13 israelieni au fost ucisi in cursul acestei operatiuni.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.