Spania se confrunta miercuri cu cea de-a doua greva generala din acest an, in cadrul unei actiuni europene comune convocate in semn de protest fata de masurile de austeritate, somaj si saracie, ce genereaza o nemultumire generala tot mai mare.

In cursul noptii, pichete de greva agitand drapelele rosii ale celor doua sindicate spaniole, UGT si CCOO, au invadat Madridul si alte orase mari din tara, luand pozitii la intrarea in uzine, magazine, piete en gros sau gari pentru a le cere salariatilor sa se alature miscarii.

La Barcelona, al doilea oras ca marime al tarii, sindicalistii au ars pneuri la intrarea in piata en gors Mercabarna, in timp ce la Madrid sute de tineri au defilat inca de la miezul noptii, cu goarne si fluiere, blocand artere din capitala, obligand magazinele inca deschise sa inchida.

"Greva generala", "Nu, nu, nu ne este teama", strigau ei in timp ce parcurgeau bulevardele din centrul Madridului.

Primele ore ale grevei s-au desfasurat fara incidente majore, Ministerul de Interne anuntand 28 de retineri si 12 raniti.

In Spania, a patra economie a zonei euro, sufocata de o rata a somajului de peste 25 la suta din populatia activa, aceasta greva este a doua de la preluarea puterii, in urma cu aproape un an, de Guvernul conservator al lui Mariano Rajoy, scrie MEDIAFAX.

De la ultima greva din 29 martie, manifestatiile se succeda impotriva politicii de austeritate desfasurate de Guvern, care prevede economii de 150 de miliarde de euro pana in 2014 si ii afecteaza dur pe cei nevoiasi.

Impactul grevei ar putea fi totusi limitat de serviciul minim obisnuit in Spania in astfel de cazuri, care prevede de exemplu circulatia a 30 la suta din trenurile de navetisti si 20 la suta din trenurile pe distante lungi.

Mobilizarea ar trebui sa fie mai mare spre sfarsitul zilei, cu doua manifestatii convocate la Madrid, una de catre sindicate, iar cealalta de miscarea indignatilor, martor al exasperarii in fata saraciei tot mai mari, a expulzarilor proprietarilor supraindatorati, a miliardelor de euro inghititi in ajutorul acordat bancilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.