Reuniunea prevazuta joi la Paris a ministrilor Apararii si Afacerilor Externe din cinci tari europene ar urma sa conduca la "un text de angajare" care sa afirme vointa lor comuna de avansare a unei "Aparari europene".

"Va exista un text de angajare care va afirma vointa comuna de avansare a unei Europe a Apararii prin actiune. Este afirmarea unei vointe, a unui demers", a declarat ministrul francez marti, la European American Press Club, abtinandu-se sa anticipeze rezultatele acestei intalniri.

Reuniunea ministrilor celor cinci tari - Franta, Germania, Polonia, Italia si Spania - vizeaza sa "propuna un act in acelasi timp declarativ si organizational pentru viitor, cu privire la relatiile noastre in domeniul apararii", a subliniat ministrul, potrivit MEDIAFAX.

Marea Britanie nu participa la aceasta reuniune.

"Daca Europa nu vrea sa fie o victima, consimtita sau nu, a unei declasari strategice, ea trebuie sa actioneze, cu cat mai repede, cu atat mai bine", a continuat Jean-Yves Le Drian, reafirmand necesitatea de "a incepe cu Europa actiunii" si dezvoltarii unor proiecte comune.

In domeniul capacitatii, ministrul francez al Apararii a citat, cu titlul de exemplu, un deficit al tarilor europene in materie de avioane de alimentare cu carburant, constatat in 2011, in cursul operatiunilor din Libia. "Nu exclud (posibilitatea) sa gasim aici primul raspuns al unei capacitati comune", a subliniat el.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.