Afirmatiile potrivit carora 300 de curse aeriene organizate de CIA pentru transportul unor persoane suspectate de terorism ar fi aterizat pe aeroporturi europene dupa 11 septembrie 2001 au provocat ingrijorare in cancelariile vest-europene. In urma cu doua zile, Marea Britanie a cerut Statelor Unite lamuriri cu privire la relatarile de presa conform carora Washingtonul ar fi utilizat ilegal baze militare din tari est-europene pentru transportul, detinerea ilegala si torturarea unor suspecti de terorism, de origine islamica.

Declaratiile de marti ale comisarului european pentru Justitie, Franco Frattini, care a amenintat cu sanctiuni orice tara membra a Uniunii care a gazduit ilegal suspecti de terorism au inflamat si mai mult relatiile dintre Bruxelles si Washington. Cotidianul britanic "The Times" afirma ca anul acesta, 96 dintre zborurile CIA au facut escale in Germania, si peste 80, in Marea Britanie. Franta ar fi fost vizitata numai de doua ori, scrie cotidianul britanic. Totodata, "The Guardian" a dezvaluit, miercuri, ca avioanele civile utilizate de catre CIA pentru operatiuni secrete au survolat sau au facut escala pe teritoriul britanic de peste 210 ori, dupa 11 septembrie 2001.

Ziua de miercuri a adus o intensificare a conflictului diplomatic intre Washington si Bruxelles, odata cu cererea scrisa a ministrului de Externe britanic, Jack Straw, care a cerut intr-o scrisoare explicatii administratiei americane, in numele Uniunii Europene.

"Aceasta scrisoare a fost trimisa. Astept un raspuns. In acest timp, nu avem motive sa speculam asupra acuzatiilor venite dintr-o parte sau alta a Atlanticului", a declarat Jack Straw in cursul unei conferinte de presa care a avut loc la Londra. Ministrul a initiat acest demers in conditiile in care Marea Britanie detine presedintia semestriala a Uniunii Europene. Straw a mai precizat ca decizia de a-i scrie omologului sau american, Condoleezza Rice, fusese luata luni, la sugestia sa, in Consiliul ministrilor UE de Externe.

Conform oficialului britanic, Consiliul dorea "sa-si exprime ingrijorarea referitoare la aceste acuzatii si sa ceara un raspuns pe masura administratiei Statelor Unite". Daca presa europeana a fost mai degraba interesata de itinerariul european al trasporturilor CIA, presa americana a vorbit in ultimele luni si despre alte locatii secrete ale renumitului serviciu secret. In ecuatie au aparut si state ca Egiptul, Iordania, Marocul sau Siria, au anuntat inca din luna mai "International Herald Tribune" si "Washington Times". Relatarile afirma ca prizonierii americanilor care au facut escale in state europene au avut ca destinatie finala inchisoarea de la Guantanamo Bay sau presupuse inchisori secrete din estul Europei. "Washington Times" mentiona deja in prima parte a lunii noiembrie Polonia si Roma-nia, ca posibile destinatii ale avioanelor CIA care transportau teroristi capturati.

Raspunsul administratiei americane ar putea veni insa abia dupa turneul european al Secretarului de Stat, Condoleezza Rice, din perioada 5-9 decembrie. Rice va ajunge la Bruxelles la 8 decembrie, dupa vizite in Germania, Ucraina si Romania.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat, Sean McCormack a confirmat primirea mesajului lui Straw, in care se exprima ingrijorarea in ceea ce priveste posibila "violare a dreptului international". McCormack a refuzat sa divulge continutul scrisorii trimise de europeni. "Scrisoarea se refera la informatiile publicate de presa, care au starnit o atentie considerabila in randul opiniei publice europene si al parlamentelor", a spus oficialul american. McCormack a refuzat sa confirme sau sa dezminta ca CIA ar fi utilizat aeroporturi europene pentru a efectua transferuri de prizonieri catre centre de detentie secrete.

Mark Garlasco, analistul militar al Human Rights Watch a declarat ieri intr-un interviu acordat postului de radio Delta RFI ca organizatia internationala detine dovezi indirecte, dar foarte puternice ca Romania si Polonia au fost implicate "intr-o vreme" in cazul inchisorilor CIA, alaturi de state din Orientul Mijlociu. "Informatiile noastre arata ca Romania si Polonia sunt in mod sigur suspecti", a declarat el. "Informatiile privind locul unde s-ar afla inchisorile sunt bazate pe rutele de zbor ale avioanelor CIA care au zburat din Afganistan direct in aceste locuri din Europa, printre care si la Timisoara", a mai spus Garlasco. Oficialul HRW a recunoscut insa ca nu exista dovezi concrete, ci doar indirecte.


Despre autor:

Sursa: Click.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.