Opozitia siriana s-a unificat si s-a dotat cu o noua conducere, in fruntea careia se afla seicul Ahmad Moaz Al-Khatib, un lider religios moderat, si doi vicepresedinti, si anume Riad Seif, un fost deputat, si Souheir Atassi.

Seicul Ahmad Moaz Al-Khatib, omul consensului

Nascut in 1960, seicul Ahmad Moaz Al-Khatib este un lider religios moderat care a fost o perioada imam al Moscheei Omeiazilor din Damasc. El nu face parte din niciun partid politic.

Aceasta independenta si faptul ca se afla, alaturi de Riad Seif, la originea initiativei unei coalitii extinse l-au impus drept un candidat al consensului la conducerea opozitiei. Adept al unui curent rezultat din islamismul sufit, acest demnitar religios a studiat relatiile internationale si diplomatia. El nu are legaturi nici cu miscarea Fratii Musulmani si nici cu vreo miscare de opozitie islamista, scrie MEDIAFAX.

Arestat in mai multe randuri, in 2012, pentru ca a indemnat in mod public la inlaturarea de la putere a regimului de la Damasc, autoritatile i-au interzis lui Al-Khatib sa mai ia cuvantul in moscheile siriene, iar acesta s-a refugiat in Qatar. Originar din Damasc, el a jucat un rol decisiv in mobilizarea zonei de periferie a capitalei, dar mai ales Duma, fiind foarte activ inca de la inceputul mobilizarii pasnice, in martie 2011.

Riad Seif, un simbol al "Primaverii de la Damasc" din 2001

Riad Seif, in varsta de 66 de ani, un industrias ridicat prin propriile puteri, a crezut pentru mult timp ca poate sa schimbe regimul sirian din interior. Ales de doua ori in Parlament ca independent, in 1994 si 1988, el a fost arestat in septembrie 2001 si condamnat la cinci ani de inchisoare sub acuzatia ca a vrut sa "schmbe Constitutia in mod ilegal".

Arestarea sa, alaturi de alti noua opozanti, va da startul "Primaverii de la Damasc", o perioada de relaviva liberalizare, dupa sosirea la putere a lui Bashar al-Assad, in urma mortii tatalui acestuia, Hafez al-Assad, in iunie 2000. El face parte dintre cei 12 opozanti care au semnat "Declaratia de la Damasc", indemnand la o schimbare democratica in Siria.

Atacurile sale impotriva regimului si lupta sa impotriva coruptiei l-au costat presiuni asupra asociatilor si impunerea unor impozite, in opinia sa nejustificate, care l-au ruinat. Dupa ce a inceput revolta, in martie 2011, el a fost arestat in mai pentru ca a participat la o manifestatie interzisa, dupa care a fost eliberat, o saptamana mai tarziu, din cauza starii sale de sanatate.

Souheir al-Atassi, o membra de baza a coordonarii revoltei

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

Souheir al-Atassi, in varsta de 41 de ani, este cofondatoare a retelei de activisti Comisia Generala a Revolutiei Siriene (CGRS), care inregistreaza ofensivele armatei, victimele violentelor si alerteaza mass-media asupra evenimentelor din Siria. Ea intentioneaza sa impuna vocea activistilor de pe teren in cadrul opozitiei.

O blonda eleganta, provenind dintr-o familie de opozanti sunniti laici de la Homs, considerata "capitala revolutiei", oras situat in centrul Siriei, ea se afla, alaturi de alte persoane, la originea "Primaverii de la Damasc".

Ea a lansat, la vremea respectiva, un celebru Salon de discutii la Damasc, unde toate tendintele puteau sa participe la dezbateri asupra democratizarii. Amenintata cu moartea, Souheir al-Atassi, o personalitate puternica si foarte activa din interioul Siriei, unde a petrecut sapte luni in clandestinitate, s-a refugiat in Fanta, la sfarsitu lui 2011, unde a gasit "o libertate de miscare".

Citeste si:
Alegeri SUA: Joe Biden, pregătit să lucreze cu opoziția republicană
Alegeri SUA: Joe Biden,...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.