Autoritatile chineze au pus sub supraveghere sporita regiunile tibetane din cauza unui val de sinucideri care pune intr-o lumina nefavorabila tema "societatii armonioase" promovate de congresul Partidului Comunist.

La bordul unor masini speciale, politistii si-au consolidat patrulele in orasul Tongren, din provincia Qinghai (nord-vestul Chinei), dupa ce mii de protestatari s-au reunit aici joi, a anuntat organizatia pentru apararea tibetanilor, Free Tibet.

In 48 de ore, sase tibetani si-au dat foc sau au incercat sa faca acest lucru in regiunile tibetane chineze, potrivit Guvernului tibetan in exil din orasul indian Dharamsala.

Ultimul gest de disperare a avut loc joi, in ziua deschiderii, la Beijing, a celui de-al XVIII-lea congres al Partidului Comunist Chinez, la incheierea caruia vor fi desemnati noii conducatori ai tarii, scrie MEDIAFAX.

"Sunt multi politisti pe strada. Si-au intensificat patrulele care au loc 24 de ore din 24", a declarat pentru AFP prin telefon o vanzatoare din Tongren.

"Nicio indoiala, patrulele s-au intensificat. Si sunt foarte putine persoane pe strazi", a confirmat un alt rezident. Contactata de AFP, politia din Tongren a refuzat orice comentariu.

China afirma ca a "eliberat pasnic" Tibetul si a ameliorat soarta populatiei sale finantand dezvoltarea acestei regiuni sarace si izolate.

Dar numerosi tibetani nu mai suporta ceea ce ei considera dominarea tot mai mare a etniei han, ultramajoritara in China, si reprimarea religiei si culturii lor. Aproape 70 de persoane, majoritatea calugari budisti, si-au dat foc sau au incercat sa faca acest lucru de la inceputul lui martie 2011 in zonele tibetane chineze.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.