Presedintele Statelor Unite, George Bush, a tinut miercuri un discurs privind strategia administratiei sale in Irak, un discurs considerat crucial in conditiile in care tot mai multi americani de rand si politicieni fac presiuni pentru formularea unui plan de retragere din Irak.

George Bush a declarat ca America nu va abandona Irakul pana cand nu va invinge definitiv gruparile teroriste. El a subliniat ca va mai fi nevoie de sacrificii si de multa rabdare pana cand misiunea va fi indeplinita.

George Bush a declarat ca un plan artificial de retragere din Irak nu ar fi compatibil cu un plan pentru o victorie completa impotriva organizatiilor teroriste.
"Orice decizie pe care o luam trebuie sa tina seama de situatia de pe teren", a declarat liderul american, adaugand ca in prezent este extrem de important sa continue antrenarea fortelor irakiene pentru ca singure sa poata face fata inamiculului.

"Pe masura ce puterea trupelor irakiene creste, ele vor putea lua locul trupelor coalitiei din Irak. Si cand misiunea noastra se va incheia, soldatii nostri se vor intoarce in tara lor cu mandrie", a spus liderul american.Dl Bush a subliniat ca in nici un caz nu se poate formula un plan clar de retragere.

"Vom ramane in Irak pana cand ne vom indeplini misiunea. Daca ofiterii de la comanda armatei imi vor spune ca e nevoie de mai multi soldati, vom suplimenta numarul trupelor", a declarat George Bush.

In functie de ce se intampla in Irak si de recomandarile comandanttlor, vor fi luate decizii in continuare, a adaugat presedintele Statelor Unite.
"Situatia de pe teren, din Irak, va fi factorul care va determina deciziile privind numarul trupelor din Irak si durata sederii lor in regiune. Nu vom permite unor politicieni de la Washington, sn necunostinta de cauza, sa formuleze planuri artificiale de retragere din Irak", a mai spus dl Bush.

Discursul este ceva mai nuantat decat cele din trecut, in conditiile in care e in crestere presiunea publica asupra presedintelui privind situatia din Irak si starea trupelor.Statele Unite au in prezent aproximativ 150.000 de soldati in Irak si e de asteptat ca in jur de 15.000 dintre acestia sa revina acasa dupa alegerile parlamentare din Irak, programate la mijlocul lunii decembrie.


Despre autor:

Sursa: Bbc.co.uk


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.