Mai mult de jumatate dintre alegatorii portoricani doresc ca arhipelagul lor sa devina al 51-lea stat american, in urma unui referendum organizat ieri, concomitent cu alegerile pentru desemnarea presedintelui.

Pentru a putea deveni, insa, cel mai nou stat american, este necesar acordul Congresului SUA, informeaza evz.ro.

Presedintele Barack Obama a declarat ca va respecta decizia locuitorilor arhipelagului. In momentul de fata, Puerto Rico este un teritoriu al Statelor Unite, cetatenii sai circula fara restrictii pe teritoriul american, iar moneda oficiala este dolarul. Cu toate acestea, portoricanii nu sunt reprezentati de senatori in Congres, ci doar trimit la Washington un delegat fara drept de vot.

Acesta este cel de-al patrulea referendum de acest gen din ultimii 45 de ani, iar prezenta la vot a fost de aproximativ 80%. Dupa ce aproape toate voturile au fost numarate, 54% dintre alegatori au votat pentru schimbarea relatiei dintre San Juan si Washington.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.