Desi apele pareau din ce in ce mai linistite la Bruxelles, o data cu intrarea in paine a noului executiv comunitar, Comisia condusa de Jose Manuel Durao Barroso isi continua existenta sub acelasi semn zodiacal al scandalului, in care a si fost de fapt "nascuta". Un nou val de controverse se rasfrang de aceasta data asupra comisarului luxemburghez Viviane Reding a carei tara a preluat presedintia semestriala rotativa a Uniunii la 1 ianuarie.

Viviane Reding, careia i s-a repartizat portofoliul societatii informationale si media, trebuie sa faca fata acum presiunilor celor care ii solicita raspunsul in legatura cu motivul pentru care ar fi angajat o menajera straina, in pofida avizului negativ dat de oficialii din Guvernul Luxemburgului, membri ai unei comisii speciale, formata din reprezentanti ai ministerelor Muncii si Administratiei. Eurodeputata de opozitie Colette Flesch a cerut ministrului luxemburghez al muncii, Francois Biltgen, sa clarifice cum a fost posibila eliberarea permisului de munca pentru menajera comisarului european, dat fiind ca exista deja o pozitie negativa in acest sens din partea comitetului special al oficialilor guvernamentali.

Ceea ce acum reprezinta o noua sursa de scandal in cadrul executivului Barroso a fost pentru prima oara scos la lumina de saptamanalul satiric "De Neie Feierkrop", care a mentionat ca Viviane Reding si-a angajat o tanara menajera filipineza in luna octombrie, pentru a avea grija de casa din Luxemburg, acesteia acordandu-i-se un permis de munca ce o impiedica sa isi schimbe angajatorul si un salariu minim permis. Publicatia a mai semnalat si ca cererea initiala de angajare, inaintata in iunie 2004, a fost refuzata de comisia guvernamentala, pe motiv ca exista deja in Uniunea Europeana 30 milioane de someri calificati pentru un astfel de post.

O lege luxemburgheza din 1972, modificata in 1999, permite angajarea cetatenilor nemembri UE doar daca sunt inalt calificati, cum ar fi expertii in domeniul computerelor sau specialistii financiari. Un purtator de cuvant al comisarului european a refuzat sa comenteze incidentul, afirmand ca este doar o afacere guvernamentala interna.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.