O lege propusa in parlamentul de la Moscova vizeaza interzicerea fumatului in locurile publice si publicitatea pentru produse din tutun.

Proiectul de lege urmeaza unor masuri pentru limitarea consumului de alcool, pe locul al patrulea in lume, care au inclus majorari de taxe si limitarea comertului.

Fumatul si consumul de alcool cauzeaza decesul a circa 900.000 de rusi in fiecare an. Rusia este a doua mare piata din lume pentru alcool si tigari, potrivit estimarilor oficiale. Populatia tarii, de 143 milioane de persoane, este cu 5% mai mica fata de 1991, cand s-a prabusit Uniunea Sovietica.

Abuzul de alcool si tigari costa economia Rusiei cel putin 104 miliarde de dolari pe an, reprezentand 5% din PIB, potrivit estimarilor guvernului.

"Putin si-a propus sa inverseze trendul de scadere a populatiei prin incurajarea unui stil de viata mai sanatos. Dar daca privim la istoria Rusiei, Gorbaciov nu a avut succes intr-o astfel de incercare", a declarat Sergei Markov, fost parlamentar al partidului Rusia Unita si in prezent vicerector al Universitatii Ruse de Economie Plekhanov din Moscova, scrie MEDIAFAX.

Campania lui Putin risca sa-i indrepte pe rusi spre produse contrafacute, potrivit producatorilor de tigari si analistilor din industria alcoolului. Vanzarile ilegale de votca, cu preturi incepand de la circa 1 dolar pe jumatate de litru, vor avansa de la 35% din totalul pietei la 60% in 2014, potrivit unui centru de cercetare din Rusia. Comertul ilicit cu tigari ar putea urca la 40%, potrivit estimarilor grupului de lobby Tabakprom.

Premierul rus, Dimitri Medvedev, a criticat dur in octombrie marii producatori internationali de tigarete, Philip Morris International, British American Tobacco, Japan Tobacco si Imperial Tobacco Group, acuzandu-i ca au cauzat dependenta a milioane de copii si femei de la inceputul anilor '90. Cele patru companii controleaza impreuna 93% din piata de profil, de 19,5 miliarde de dolari in Rusia. Aproape 40% din rusi fumeaza in mod constant, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii.

Citeste si:
Gheboasă a pornit de jos. Ce făcea pentru 84 de lei pe zi, pe...
Gheboasă a pornit de jos. Ce...

Cinci companii straine, Baltika Breweries, parte a Carlsberg, Anheuser-Busch InBev, Heineken, Andalou Efes Biracilik & Malt Sanayii si SABMiller controleaza peste 80% din vanzarile de bere. Piata alcoolului din Rusia, de 34,4 miliarde de dolari, este dominata de bere, cu 51%, in timp ce votca are un procentaj de 24%.

Vanzarile de votca vor cobori cu 4% pana in 2016, iar cele de bere vor stagna, estimeaza Euromonitor. Rusia a majorat in acest an pretul minim pentru o jumatate de litru de votca la 125 de ruble (4 dolari) si vizeaza ca acesta sa ajunga la 200 de ruble in 2015, potrivit presei locale. Accizele la bere au fost majorate de trei ori in 2010, iar in 2015 vor fi de sase ori mai mari fata de 2009.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.