Peste 17 milioane de americani au votat deja anticipat pentru alegerile prezidentiale, potrivit unui calcul realizat marti de catre cercetatori de la Universitatea George Mason din apropiere de Washington.

Toate statele dispun de sistemul de vot anticipat sub o forma mai mult sau mai putin dezvoltata, care le permite alegatorilor sa-si trimita buletinele de vot sau sa le introduca personal in urne inainte de data de 6 noiembrie, in unele cazuri cu obligatia de a-si justifica absenta.

Cifrele participarii anticipate sunt analizate atent in statele-cheie ale scrutinului de catre taberele lui Obama si Romney.

Aproximativ 2,2 milioane de alegatori din Florida din cei 11,9 au votat deja astfel, 1,7 milioane in North Carolina (est), 965.000 in Colorado (vest) si 500.000 in Iowa (centru). In Colorado, de exemplu, numarul de voturi inregistrate deja echivaleaza cu 40% din totalul voturilor din 2008, scrie MEDIAFAX.

In Ohio, 1,2 milioane de persoane au votat deja, a anuntat marti secretarul de Stat, Jon Husted. Aproximativ 5,2 milioane de persoane au votat in 2008.

Aceste buletine de vot vor fi verificate abia la incheierea votarii, in seara zilei de 6 noiembrie, dar cum alegatorii sunt inscrisi pe listele electorale in unele state ca "democrat", "republican" sau "independent", exista pe alocuri posibilitatea de a intui care dintre cei doi candidati are deja avantaj.

In Iowa, de exemplu, 44% din alegatorii care au votat pana in prezent erau democrati, 32% republicani si 24% independenti. In North Carolina, jumatate erau democrati, dar republicanii s-au felicitat pentru ca au redus decalajul comparativ cu 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.