Cetatenii romani care calatoresc in strainatate in tari cu riscuri pentru securitatea sau siguranta lor fizica ar putea fi alertati prin SMS privind riscurile la care se expun.

Serviciul a fost realizat prin cooperarea MAE cu firmele de telefonie mobila Cosmote, Orange, RCS&RDS si Vodafone. Cetatenii romani care calatoresc intr-o astfel de zona si detin un telefon mobil cu roaming la una dintre cele patru companii vor primi de la intrarea pe teritoriul tarii respective, pe langa obisnuitul mesaj de bun-venit in limba materna si un SMS privind situatia de risc si informatii privind datele de contact ale celei mai apropiate misiuni diplomatice a Romaniei si ale MAE.

"Imi plac aceste proiecte, cand sectorul privat lucreaza impreuna cu cel de stat. Sper ca romanii sa beneficieze cat mai repede de acest serviciu (...) Vreau doar sa felicit MAE si cei patru mari operatori pentru un program care poate parea ca nu va fi folosit de foarte multi oameni, dar cei care vor ajunge in aceste tari, il vor aprecia foarte mult", a afirmat premierul, potrivit MEDIAFAX.

El si-a amintit ca atunci cand a fost in vizita in Afganistan, la Kandahar, nu a primit un astfel de SMS. "Sper ca data viitoare sa primesc si un astfel de SMS", a spus premierul in engleza, razand.

La eveniment au participat si reprezentanti ai companiilor mentionate si ai Autoritatii de Reglementare in domeniul telefoniei mobile, ministrul de Externe, Titus Corlatean, ministrul Comunicatiilor, Dan Nica, si resedintele CNA, Rasvan Popescu.

Ministrul Corlatean a precizat ca serviciul va functiona in tari cu risc de conflict armat din Orientul Mijlociu, cum ar fi Siria, dar si in tari cu fenomene meteorologice si naturale periculoase, cum a fost Islanda in timpul eruptiei vulcanului din urma cu cativa ani.

El a precizat ca serviciul respecta legea privind protectia datelor cu caracter personal, explicand ca MAE nu va accesa baza de date cu caracter personal si ca operatorii de telefonie mobila vor transmite mesajele de avertizare.

Citeste si:
Încă 17 cetățeni români au fost evacuați din Fâșia Gaza
Încă 17 cetățeni români au...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.